IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е заявила Covid ваксини за 6 млн. души към 5 производителя

Според разчети 2,3 млн. българи ще получат ваксина през първото полугодие

12:47 | 15.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz /Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz /Bloomberg

България е заявила Covid ваксини за 6 милиона души към 5 производителя. Това се посочва в позиция на Министерството на здравеопазването.

„Към края на първото полугодие, при допускането за 5 вида ваксини, ще може да се обхване население от 2,3 млн. души, или около 36% от населението на страната, без да включваме децата до 16-годишна възраст“, посочват от здравното ведомство в отговор на въпроси на БГНЕС.

Министерството на здравеопазването е предприело политика по диверсификация на портфейла от Covid ваксини – тоест избор да участваме в договорите за всички ваксини, за които ЕК има сключени договори.

България е осигурила и заявила към 5 производителя количества ваксини за 6 милиона души население, при допускането, че всички ваксини са двудозови и че децата до 16 години не са показани на този етап като подходяща група за ваксиниране, посочват от здравното министерство. 

Уточняват още, че „за останалите две ваксини – а именно на Sanofi и Novavax, с която се очаква ЕК да сключи договор, също са предвидени количества и са разчетени за заплащане такива – за 3 млн. души население“.

Доставките се извършват съобразно план, определен в договорите с всеки производител, който е по тримесечия и е съобразен със съответните количества ваксини, заявени от България.

Този план показва, че по предварителни прогнози до края на януари у нас ще пристигнат ваксини за 38 хил. души, до края на февруари за 54 хил. души, до края на март - за 322 хил. души, или за първото тримесечие прогнозно - за над 400 хил. души.

В зависимост от получаването на разрешение за употреба на ваксината на AstraZeneca количества от тази ваксина могат да бъдат доставени и в края на февруари, а не през март, както е планирано първоначално.

Очакваното количество ваксини от BioNTech/Pfizer и Moderna е общо за 4,4 млн. дози, почти колкото и от ваксината на AstraZeneca.

„На базата на тези разчети до първото полугодие на 2020 година ще бъдат покрити всички заявили желание рискови групи население, лица над 65 години, а ще може да започнат да се ваксинират и останалите категории лица от населението. Така и петте фази от Националния ваксинационен план могат да бъдат изпълнени и ще може да се продължи с всички желаещи“, заявяват още Министерството на здравеопазването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още