IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конспиративните теории трябва да получат мощен отпор

Можем и трябва да накажем тези, които се възползват от вредната ирационалност

18:01 | 24.01.21 г. 35
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бъз Олдрин на прием в Белия дом по случай 50 години от кацането на Луната. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Бъз Олдрин на прием в Белия дом по случай 50 години от кацането на Луната. Снимка: Bloomberg

Реакцията на Едуин „Бъз” Олдрин (пилотът на Аполо 11, стъпил на Луната след Нийл Армстронг - бел. прев.) спрямо един привърженик на конспирациите, който му каза, че кацане на Луната не е имало, беше разбираема, ако не и извинима. Астронавтът го фрасна в лицето, пише Джон Торнхил за Financial Times.

Малко неща в живота са по-уморителни от общуването с чудаци, които отказват да приемат доказателства, опровергаващи конспиративните им убеждения - дори насилието не помага. Може би е по-лесно вярващите в конспиративни теории да се отхвърлят като безвредни ексцентрици? Но макар това да е изкушаващо, в много случаи то е погрешно.

Както видяхме по време на пандемията от Covid-19 и при метежа срещу Конгреса на САЩ, теориите на конспирацията могат да заразят реалния свят – с пагубен ефект. Реакцията ни на пандемията ще бъде подкопана, ако антиваксърското движение убеди достатъчно хора да не се имунизират. Демокрациите няма да устоят, ако много избирателите откажат да приемат доказаните резултати от изборите. Трябва да оборим недоказаните конспирации. Но как?

Първото нещо, което трябва да се признае, е, че скептицизмът е добродетел и критичното мислене е от съществено значение. Правителствата и корпорациите наистина заговорничат. Силните трябва ефективно да бъдат държани под отговорност. Водената от САЩ война срещу Ирак през 2003 г. за премахване на оръжия за масово унищожение, които никога не са съществували, е отличен пример.

Второто е да се подчертае отново значението на експертите, като същевременно се приеме, че има спектър от експертни мнения. Обществата трябва да основават решенията си на възгледите на специалистите в много области, като медицината и изменението на климата, в противен случай няма смисъл да се водят дебати. Отхвърлянето на възгледите на експертите, както Майкъл Гоув направи по време на кампанията за референдума за Брекзит, цели да разруши основите на рационалното общество. Никой нормален пътник не би се качил на самолет, управляван от неквалифициран пилот.

В екстремни случаи обществата е възможно да решат, че конспиративните теории са толкова вредни, че трябва да бъдат потискани. Например в Германия отричането на Холокоста е престъпление. Социалните мрежи, които не изтриват подобно съдържание в рамките на 24 часа след сигнала за него, биват глобявани.

В Швеция правителството сега дори създава национална агенция за психологическа защита за борба с дезинформацията. Изследване, публикувано тази седмица от Оксфордския интернет институт, установи, че „сметкаджийската пропаганда“ сега се разпространява в 81 страни.

Последна актуализация: 04:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 3 години
еййй, тая статия ще разпищи орталъка :)) ... иначе отговора е ясен, вика му се образование... ама не ви отърва, щото бачкера ще почне да разбира и други неща, а не трябва! Сега да видиме пред тази дилема кво ще го изкъдрите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 3
forexar
преди 3 години
1984 година наближава. Препоръчвам мнението на един умен човек по БНР:https://bnr.bg/post/101409545/nikolai-mihailov-borisov-e-anomalia-radev-oblekchenie-gradskata-desnica-ima-darba-na-ideologicheski-naemnici
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 10 rate down comment 2
dzk
преди 3 години
браво, само така. който не мисли като нас трябва веднага да бъде наказан. направо да се прави едно министрерство на истината, въвежда се мислополицията и закон всеки да си въвежда мислите във фейсбук. То и сега повечето го правят, така че няма да има против. Чипирането вече е въведено - всеки си върви със смартфона и оттам си тече всякаква информация: кога се събуждаш, къде си лягаш, редовният ти маршрут, къде и какво пазаруваш, къде прекарваш времето си, къде си точно сега, какво отваряш в ценурнета и много други. Рекламите, където ти се казва какво точно трябва да купиш, какво точно трябва да искаш, и какво точно трябва да правиш действат с пълна сила. Всичко е изградено и готово за официалното пускане на 1984 година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
как не те прокарва толкова зеле да тъпчеш не ми е ясно ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 7
zelka007
преди 3 години
твърде много хора са разглезени от многото свободно време което имат , необременени от липса на първични нужди (храна,подслон,дрехи) , нямат нужда от образование защото няма за какво да се борят (храна,дрехи,подслон) --> конспиративни теории ... :)))я вижте северна корея , има ли конспиративни теории ... ?! първо нямат интернет , второ шишкавият им оперира всякви мисли извън неговото аз с трудови лагери , за по-упоритите ги разстрелва с зенитно оръдие ... :))) ... химни , паради , цветя на паметниците и риба веднъж в месеца , когато не е сърдит , за да го богославят ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 1
studioaa
преди 3 години
Наистина тотално се излагате с такива статии - звучите като съветници от екипа на Ким Чен Ун при обсъждане на това колко години се лежи в затвора при гледане на вражеска телевизия или слушане на вражеско радио или четене вражески уебсайт...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Никога няма да се откажа да ям кисело зеле.Полезно е за имунитета!Въпреки гадният му мирис.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
хамериканците не са стъпвали на луната , дъбоката държава крие срещите от нас с извънземни , убили са изобретателя на двигател работещ с вода , свещеният граал го пазят само за себе си ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 2
Biso
преди 3 години
Помнете: Това е човека, за който се твърди, че е получил 81 милиона гласа на изборите за президент и може да стане по-популярен от Барак Обама.Изглежда Инстаграм се опитва да предотврати масмедиите да открият, че Байдън има под един милион последователи.Remember: This is the guy who allegedly had 81 million votes and exponentially more popular than Barack Obama!From a Gateway Pundit reader: Hoping you pick up this story. If you unfollow or block the White House Instagram account, hours later you are forced to follow it again. More than half of the followers are being forced to follow the page. Seems like Instagram is trying to avoid the mainstream media picking up on Biden having less than a million followers.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 2
neon7
преди 3 години
Това са пълни глупости! Пускат ги да компрометират истинските.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още