IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конспиративните теории трябва да получат мощен отпор

Можем и трябва да накажем тези, които се възползват от вредната ирационалност

18:01 | 24.01.21 г. 35
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бъз Олдрин на прием в Белия дом по случай 50 години от кацането на Луната. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Бъз Олдрин на прием в Белия дом по случай 50 години от кацането на Луната. Снимка: Bloomberg

Реакцията на Едуин „Бъз” Олдрин (пилотът на Аполо 11, стъпил на Луната след Нийл Армстронг - бел. прев.) спрямо един привърженик на конспирациите, който му каза, че кацане на Луната не е имало, беше разбираема, ако не и извинима. Астронавтът го фрасна в лицето, пише Джон Торнхил за Financial Times.

Малко неща в живота са по-уморителни от общуването с чудаци, които отказват да приемат доказателства, опровергаващи конспиративните им убеждения - дори насилието не помага. Може би е по-лесно вярващите в конспиративни теории да се отхвърлят като безвредни ексцентрици? Но макар това да е изкушаващо, в много случаи то е погрешно.

Както видяхме по време на пандемията от Covid-19 и при метежа срещу Конгреса на САЩ, теориите на конспирацията могат да заразят реалния свят – с пагубен ефект. Реакцията ни на пандемията ще бъде подкопана, ако антиваксърското движение убеди достатъчно хора да не се имунизират. Демокрациите няма да устоят, ако много избирателите откажат да приемат доказаните резултати от изборите. Трябва да оборим недоказаните конспирации. Но как?

Първото нещо, което трябва да се признае, е, че скептицизмът е добродетел и критичното мислене е от съществено значение. Правителствата и корпорациите наистина заговорничат. Силните трябва ефективно да бъдат държани под отговорност. Водената от САЩ война срещу Ирак през 2003 г. за премахване на оръжия за масово унищожение, които никога не са съществували, е отличен пример.

Второто е да се подчертае отново значението на експертите, като същевременно се приеме, че има спектър от експертни мнения. Обществата трябва да основават решенията си на възгледите на специалистите в много области, като медицината и изменението на климата, в противен случай няма смисъл да се водят дебати. Отхвърлянето на възгледите на експертите, както Майкъл Гоув направи по време на кампанията за референдума за Брекзит, цели да разруши основите на рационалното общество. Никой нормален пътник не би се качил на самолет, управляван от неквалифициран пилот.

В екстремни случаи обществата е възможно да решат, че конспиративните теории са толкова вредни, че трябва да бъдат потискани. Например в Германия отричането на Холокоста е престъпление. Социалните мрежи, които не изтриват подобно съдържание в рамките на 24 часа след сигнала за него, биват глобявани.

В Швеция правителството сега дори създава национална агенция за психологическа защита за борба с дезинформацията. Изследване, публикувано тази седмица от Оксфордския интернет институт, установи, че „сметкаджийската пропаганда“ сега се разпространява в 81 страни.

Последна актуализация: 04:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 7 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
се толкоз ... кат му е бъгав процесора и пет ника да извади , се тая ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 5
Solar Power
преди 3 години
Колко сериозно искаш ? Земята е плоска, континента Австралия не съществува и между нас живее тайна раса от рептили. Ежегодно хиляди хора се събират на тези симпозиуми и си вярват :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 2
neon7
преди 3 години
МИШОК ,хайде по сериозно!Включи сега и другия ник!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Двата щатни слабоума отново на амбразурата за някоя и друга копейка към пенсиите.Вовчо и инженерчето, 24/7 на фронтовата линия, ако бяха и толкова умни, колкото и постоянни, цена нямаше да имат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 3
neon7
преди 3 години
Instagram също.https://***.thegatewaypundit.com/2021/01/instagram-forcing-users-follow-biden-white-house-account-not-pathetic-even-users-repeatedly-un-follow-page/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Туитър почнал да абонира насилствено за страницата на Белия Дом :)Дори потребителя да им тегли един бан,то на сутринта пак се оказвал абониран.....И това не е конспиративна теория, а реална практика с милиони !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
"Реакцията на Едуин Бъз Олдрин (пилотът на Аполо 11, стъпил на Луната след Нийл Армстронг - бел. прев.) спрямо един привърженик на конспирациите, който му каза, че кацане на Луната не е имало, беше разбираема, ако не и извинима. Астронавтът го фрасна в лицето...""да се борим решително и безкомпромисно срещу тях с всички средства, които могат да свършат работа".: )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
dr.5rov
преди 3 години
Борбата с "конспиративните теории" е един от подходящите начини за налагане на нечие мнение като истина. Не е случайно, че точно сега, в такова "разломно" време на налагане на нови разбирания от лефтисти и прогресисти има такава агресия и стремеж към "заглушаване" на другомислещите. Тази статия не прави изключение от големия поток от такива публикации. В случая другомислещите са обявени за злостни създатели на конспиративни теории. После се дават примери с най-компроментирани случаи, т.е. слага се равенство между тях и следва заключението "да се борим решително и безкомпромисно срещу тях с всички средства, които могат да свършат работа".Нищо ново под слънцето. Просто средствата и технологиите са други. Същноста им е една и съща винаги - да се заглушат другомислещите, да изчезнат от публичното пространство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 0
ДХДО
преди 3 години
За визиратната борба с конспирациите, най-адекватния отговор ще бъде, създаването на Световно Министетство на Истината.Може би ви прави впечатление, че структурите му са вече развърнати, задачите и насрещните планове са определени, работата по изпълнението им кипи денонощно. Наистина остава само формалното прононсиране на институцията, правомощията й и представляващите я. Необходима стъпка, понеже колкото и малко да са хората, които не се ориентират, кое е конспирация и кое не, все пак ги има, а с окинчателното решение на нституционално ниво , на въпроса за Истината, отпадат предпоставките и за такива незначителни казуси на дезориентация сред гражднството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
kane
преди 3 години
Е и,Въпроса е в тълкуването.Според Мусолини това е фашизъм. Според десните това е заради липсата на фашизъм...Според мен е фашизъм защото се осланям на Мусолини.Според други осланящи се на Ръш Лимбо проблема е в липсата на фашизъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още