IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Ваксинационните сертификати за коронавируса са политически въпрос

Комисията е осигурила достатъчно ваксини за населението на ЕС, коментираха от институцията

18:34 | 15.01.21 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От медицинска гледна точка всяка ваксинация трябва да бъде документирана, заяви говорителят на Европейската комисия (ЕК) Дана Спинант по време на обедния брифинг, излъчван във видеосистемата на институцията. Това е позицията на председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен, която е лекар по образование.

Вписването на направените ваксинации в паспорт е нормална процедура в европейските държави и от медицинска гледна точка е добра идея да има унифициран документ, смята още фон дер Лайен.

Какви права ще дава сертификатът за ваксинирани срещу коронавирус обаче е политически и юридически въпрос, допълни още Спинант. Очаква се темата да бъде дискутирана от лидерите на ЕС по време на следващото им заседание, насрочено за 21 януари.

Въпросът за единен ваксинационен паспорт срещу коронавируса беше повдигнат от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис преди дни. Той поиска подготовката на документ, който да бъде признат в целия ЕС. Той обаче допълни, че не планира да направи задължителна ваксинацията в Гърция, нито да постави това условия за влизане на чужди граждани в страната.

Целта е по-бързото възстановяване на пътуванията в общността, след като ваксина срещу Covid вече е налична.
Министърът на туризма на южната ни съседка коментира по-късно, че на този етап остава изискването за отрицателен PCR тест за влизане в Гърция или сертификат за поставена ваксина.

По време на брифинга беше дискутирано още, че подобен сертификат действително би облекчил пътуването на европейците, премахвайки изискванията за тестове и карантина. В момента има подобна практика - задължително изискване за ваксина срещу жълта треска при посещение на определени държави.

ЕК е осигурила достатъчно ваксини за населението на общността. 

В момента не се водят преговори с китайски производители, стана ясно още по време на брифинга. Дали такава ваксина се оценява от властите в общността е въпрос към Европейската служба по лекарствата (EMA), допълни говорителят на ЕК Стефан де Кеерсмекер.

В момента има одобрени две ваксини - на Pfizer/BioNTech и на Moderna, уточниха още говорителите на Комисията. Заявените количества от тях ще стигнат да бъде ваксинирано 80% от населението на ЕС.

Приоритет при оценката на ваксините е тяхната безопасност на първо място и в това няма никакво съмнение, категорични бяха говорителите на ЕК. Те отхвърлиха всякакви съмнения, че е оказван натиск върху ЕМА да одобри бързо ваксините срещу коронавируса. "Одобрението е базирано на научни доказателства", каза още де Кеерсмекер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
на ваксинираните да се слага марка на ухото ... / на носа пречи / ... по ефтино е от ваксинационните сертификати .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
пълен кьорфишек !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
cyclop
преди 3 години
Не разбирам, докога ще играем тази игра... Още няма да са ваксинирани и 1/4 от населенията, когато ще се наложи да се признае, че имунитета след ваксиниране не е вечен, а е колкото и от преболедуване - около половин година. Вероятно някъде през април ще се наложи да се каже официално, когато почнат да се разболяват първите ваксинирани. Също така, вероятно ще обвинят ОЩЕ ПОНОВ ОЩЕ ПОЗАРАЗЕН щам на вируса за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още