IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ отчитат спад в продажбите на дребно, но лек ръст на производствените цени

Продажбите на дребно са спаднали с 0,7% миналия месец, а цените на производител са се увеличили с 0,3%

18:50 | 15.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Продажбите на дребно в САЩ се понижиха през декември заради подновените мерки за спиране на разпространението на COVID-19 в пореден знак, че икономиката на страната губи значителна скорост в края на 2020 г.

Продажбите на дребно са спаднали с 0,7% миналия месец, показват официални данни, цитирани от Ройтерс. Данните за ноември бяха ревизирани, като продажбите намаляват с 1,4% вместо с 1,1%, както беше съобщено по-рано. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха продажбите на дребно да останат непроменени през декември.

продажби продажби

Като се изключат автомобилите, бензинът, строителните материали и хранителните услуги, продажбите на дребно спаднаха с 1,9% през миналия месец след ревизирания надолу спад от 1,1% през ноември.

Данните последваха новините от миналата седмица, че икономиката е загубила работни места през декември за първи път от осем месеца. Допълнителни загуби на работни места са вероятни през януари, тъй като новите заявления за обезщетения при безработица нараснаха през първата седмица на месеца. Данните са в съответствие с очакванията на икономистите за рязко забавяне на икономическия растеж през четвъртото тримесечие.

В същото време производствените цени в САЩ са се повишили умерено през декември, което предполага, че очакваното ускоряване на инфлацията през следващите месеци вероятно няма да бъде тревожно.

Индексът на цените на производител (PPI) за крайно търсене се е увеличил с 0,3% през миналия месец, след като през ноември е нараснал с 0,1%, съобщи Министерството на труда. През 12-те месеца до декември PPI се повиши с 0,8%.

Повишението на цените на стоките с 1,1% се дължи на покачването на PPI през миналия месец. Цените на услугите спаднаха с 0,1%.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че PPI ще нарасне с 0,4% през декември и ще се покачи с 0,8% на годишна база.

Правителството отчете тази седмица сериозно увеличение както на потребителските, така и на вносните цени през декември. Икономистите очакват инфлацията да се ускори през следващите месеци, тъй като правителството предоставя повече пари за стимулиране на икономиката.

Новоизбраният президент Джо Байдън представи план за стимулиране за 1,9 трлн. долара, който включва засилване на реакцията срещу вируса и пряко облекчение за домакинствата и малкия бизнес. Предлаганото допълнително облекчение и ускоряване на ваксинирането се очаква да възстанови растежа на икономиката през втората половина на 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още