IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Армин Лашет ще управлява ХДС, но не непременно и Германия

Премиерът на Бавария и лидер на Християнсоциалния съюз е смятан за по-вероятен кандидат за канцлерския пост

16:49 | 16.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Армин Лашет, приветливият, но и донякъде недостатъчно авторитетен премиер на Северен Рейн-Вестфалия, е, разбира се, успокоен и въодушевен, че е новият лидер на Християндемократическия съюз (ХДС) в Германия след изненадващо напрегната надпревара сред тримата претенденти. Същото се отнася и за канцлера Ангела Меркел, пише Bloomberg.

Причината е, че Лашет е единственият от тримата, който няма личен конфликт с нея. Той също така е единственият, който най-явно въплъщава приемствеността с ерата на Меркел, която започна за партията преди 21 години, когато тя стана неин лидер, и за страната, когато пое управлението на правителството.

Но Лашет, макар и председател на най-силната партия, може да не стане неин кандидат за канцлерския пост на федералните избори в Германия на 26 септември. Той изостава в обществените допитвания през последно време, след като показа смущаващо непоследователни резултати в битката на провинцията си с COVID-19. По-важното обаче е, че има още един консерватор, на който германците, включително християндемократите, възлагат по-големи шансове през септември.

Човекът е Маркус Зьодер, премиерът на Бавария и лидер на Християнсоциалния съюз (ХСС), който е консервативната сестринска партия на ХДС. По традиция ХДС и ХСС, които заедно са известни като Съюзът в Германия, сформират една група във федералния парламент и договарят един общ кандидат за канцлер.

Всички консервативни канцлери от 1949 г. идват от по-голямата ХДС (ХСС съществува само в Бавария). И единствените двама кандидати на ХСС, които са се кандидатирали за поста, са загубили. Но Зьодер, многолик и ловък политик, може да сложи край на тази традиция. Германия Германия

По време на пандемията Зьодер се представи по-добре като лидер на голяма провинция от Лашет, като подкрепяше по-строги ограничения всеки път, когато Лашет обмисляше смекчаването им. Бавария не се справя по-добре от останалите провинции в овладяването на вируса. Но избирателите смятат Зьодер за последователен и ясен, а Лашет определян като колеблив.

Подобно на Лашет Зьодер е неумолимо амбициозен, но също така не се приема твърде сериозно. По време на карнавала той обича да се облича колкото се може по-дръзко – на партита се е появявал като Мерилин Монро и Шрек наред с други герои.

ХДС и ХСС, или Лашет и Зьодер, вероятно ще вземат решение за кандидатурата след 14 март, когато Баден-Вюртемберг и Райнланд-Палатинат, две големи западни провинции, ще проведат местни избори, които са смятани за предвестник на резултатите на парламентарните избори.

Независимо кой е кандидатът, Съюзът със сигурност има големи шансове да остане на власт. Тя остава последователно преди всички останали партии в обществените допитвания. Пандемията от COVID-19 дори увеличи преднината му, засилвайки репутацията на консерваторите за прагматизъм, надеждност и компетенции в управлението.

Ако не се стигне до непредвидимо разместване на пластовете, трите леви партии – Зелените, социалдемократите и Левица, няма да постигнат мнозинство в парламента и така няма да могат да сформират управляваща коалиция. Това означава, че от Съюзът ще зависи да се обърне към другите за партньорство.

Най-вероятната коалиция ще бъде между него и Зелените. Преди няколко десетилетия подобно партньорство между „Християнски“ съюз – оригиналната му база е духовенството, и противопоставящите се на настоящата култура и постхипи Зелени, щеше да е немислимо. Днес обаче и двете партии са станали достатъчно умерени, за да управляват заедно в няколко федерални провинции и градове. Както Зьодер, така и Лашет създадоха близки отношения със Зелените и преговорите би трябвало да протекат бързо и гладко.

Темпераментът и характерът на следващия германски канцлер ще е в центъра на вниманието във вътрешната, европейската и глобалната политика. А Зьодер определено ще има по-голяма тежест от Лашет.

Но перспективата за коалиция между Съюза и Зелените също означава приемственост. Германия при следващия си канцлер вероятно ще продължи да следва политическата си линия от последната година. Тя ще ускори усилията си срещу климатичните промени и постепенно ще поеме повече отговорности в Европа и света. И ще остане центристки контрапункт на популизма и поларизацията, които заразиха някои от съюзниците й, включително САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още