IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple обмисля сгъваем iPhone

Компанията предвижда минимални промени в линията си от iPhone-и тази година

17:30 | 16.01.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Apple е започнала първоначална работа по iPhone със сгъваем екран, потенциален конкурент на сходни устройства от Samsung Electronics и други компании, въпреки че планира само минимални промени в линията си iPhone-и тази година, пише Bloomberg.

Базираната в Купертино, щата Калифорния, компания разработва прототип на сгъваеми екрани за международно тестване, но няма твърди планове действително да пусне сгъваеми iPhone-и. Развойната дейност не надхвърля дисплея, което означава, че Apple все още няма цялостни прототипи на телефони в лабораториите си, съобщава запознат източник, пожелал да остане анонимен, тъй като въпросът е от частен характер.

Подобно на Galaxy Fold на Samsung, променената Motorola Razr и други предложения от китайски компании, включително Huawei Technologies, сгъваем iPhone ще позволи на Apple да направи устройство с по-широк екран, което по-лесно се побира в джоба. Apple е обсъдила вътрешно редица размери на сгъваем екран, включително такъв, който се разгъва в сходен размер с 6,7-инчовия дисплей на iPhone 12 Pro Max. Сегашните сгъваеми телефони имат екрани, които са от 6 до 8 инча разгънати.

Тестваните сгъваеми екрани на Apple, подобно на тези на Samsung, имат предимно невидими ръбове, а електрониката се намира зад дисплея, съобщава запознат източник. Други компании, включително Microsoft, пуснаха неотдавна устройства с видими ръбове, разделящи два отделни панела.

Това ще е радикална промяна за Apple. Нейният пионерски смартфон несъмнено е най-успешният технологичен продукт в историята, помагайки на Apple да се превърне в най-скъпата компания в света. Но вероятно за появата на сгъваем iPhone ще са необходими години или дори може никога да не бъде пуснат. В момента компанията е съсредоточена върху пускането на следващото си поколение iPhone-и и iPad-и по-късно тази година.

Apple не планира големи промени в тазгодишната линия iPhone-и предвид направените подобрения в смартфона през 2020 г., включително 5G и нов дизайн, съобщават започнати източници.

Пандемията от COVID-19 също усложнява разработването на продукти, като хардуерните инженери на Apple работят в офисите на компанията в Силициевата долина само няколко дни в седмицата и в ограничен брой. Това означава повече работа за инженерите на Apple в Китай.

Миналата година пандемията забави пускането на iPhone 12 с няколко седмици, но Apple успя да включи почти всички планирани характеристики с изключение на аксесоара AirTags за локализиране на физически предмети като раници и ключове. Сега компанията планира да пусне аксесоара тази година и планира множество аксесоари за него, включително кожен ключодържател. Samsung обяви сходен аксесоар по-рано този месец.

Въпреки че цялостните промени ще са малки, Apple продължава да тества ключов ъпгрейд за 2021 г. – вграден четец на пръстови отпечатъци. Той ще прибави нов метод за потребителите да отключват iPhone-а си наред с парола и лицево разпознаване Face ID. Apple започна да се дистанцира от сензорите за пръстови отпечатъци през 2017 г. с  пускането на iPhone X, но Touch ID остана на лаптопите Mac и по-евтините iPhone-и. Qualcomm, която снабдява Apple с 5G модеми, обяви по-рано този месец по-бърз вграден сензор за пръстови отпечатъци.

Apple обсъжда и премахването на порта за зареждане на някои от моделите си iPhone за сметка на безжично зареждане. За линията си таблети Apple планира нов iPad Pro, който наподобява настоящия модел, но прибавя дисплей MiniLED и много по-бърз процесор. Разработва се и по-тънък и лек евтин iPad, който използва същия дизайн като iPad Air от 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
"най-успешният технологичен продукт в историята"Смалете малко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още