IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият бизнес губи 35 млрд. евро заради коронакризата за девет месеца

Очакванията са за задълбочаване на кризата в края на миналата година

12:19 | 18.01.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пандемията от коронавируса засяга всички сектори на гръцката икономика, показват данните на статистиката, цитирани от англоезичното издание на "Катимерини". Според тях в периода януари - септември 2020 година компаниите в Гърция са отчели с 35 млрд. евро по-малко приходи спрямо същия период на 2019 година.

Очакванията са за още по-голям спад в последните три месеца на годината, когато южната ни съседка наложи строги ограничения на дейността. А обикновено в последното тримесечие на годината има традиционен ръст на потреблението в Гърция.

ELSTAT публикува и данни за развитието на икономиката през ноември. От 7 ноември 2020 година в страната бяха затворени редица магазини и това се отразява със спад от 38,5% на приходите на търговците на дребно.

Като цяло приходите на гръцките компании в първите три тримесечия на годината достигат 193,8 млрд. евро. За сравнение, за същия период на 2019 година приходите са били 228,6 млрд. евро.

Само през третото тримесечие на годината спадът е от 15,8 на сто, или с малко над 13 млрд. евро, показват още данните на статистиката. Това понижение е съществено, защото през летните месеци на годината голяма част от ограниченията в Гърция отпаднаха, но отражението на кризата върху бизнеса продължава.

В края на миналата седмица премиерът Кириакос Мицотакис съобщи пред парламента на страната, че мярката за покриване на 80% от наемите за бизнеса ще бъде удължена до февруари. Удължава се и срокът за изплащане на обезщетения за безработица.

От 18 януари започва и отварянето на магазините, допълва гръцката държавна информационна агенция AnaMpa. Очакванията са, че 144 хил. души ще се завърнат на работните си места, макар че системата за SMS известяване за излизане извън домовете остава активна.

В "червените" зони с широко разпространение на заболяването остават и някои ограничения върху търговията на дребно, допълва още агенцията.

Броят на клиентите в магазините ще бъде ограничен, а работното време ограничено в часовете между 7 и 20 часа, посочват гръцките власти. Малките магазини могат да допускат до 4-ма клиенти на 100 кв. метра площ, а магазини над 100 кв. метра - по 1 клиент на 25 кв. метра.

Магазините ще могат да работят и тази неделя (24 януари), ако собствениците им преценят. Салоните за красота и центрове за консултации по хранене също отварят, но с предварително записани часове.

Засега остават затворени кафенетата и ресторантите, но те все още могат да предоставят услуги дистанционно.
Забранено остава и пътуването между областите в часовете между 21 и 5, като се допускат изключения по медицински причини.

Задължителни остават маските, както и другите изисквания за физическа дистанция (от поне 2 метра). За да напуснат домовете си, гърците трябва да изпратят и SMS, който може да им бъде поискан от властите, заедно с документ за самоличност, припомнят от AnaMpa.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
prodigal
преди 3 години
Ритуално (икономическо) самоубийство..Ще са отново в топ новините скоро, ако и тази година нямат сезон!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още