IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планират най-големия завод за продукти от насекоми в Югоизточна Европа у нас

Насекомите могат да се използват за производство на брашна или олио, посочиха Олга и Ксавие Марсенак, съоснователи на стартъпа Nasekomo

14:30 | 18.01.21 г. 7
Планират най-големия завод за продукти от насекоми в Югоизточна Европа у нас

През 2020 г. компанията е отчела голямо търсене, като според тях консумацията на насекоми може да реши два ключови проблема за хранителната индустрия, свързани с липса на достатъчно протеини за населението и неустойчивите методи за производство на храни.

„От три години и половина протеините от насекоми са разрешени за храни за риби и домашни животни. Това, което се случи през миналата седмица, е, че след няколко години много внимателни анализи Агенцията по безопасността на храните в Европа прие за първи път насекомите като безопасна храна в човешката хранителна верига“, обясни Олга Марсенак.

Тя уточни, че става дума за брашнените червеи и каза, че в момента има и други подадени заявки за други видове насекоми, включително и черната муха войник, която тяхната компания вече отглежда. Съоснователят на стартъпа посочи, че насекомите могат да се използват за производство на брашна или олио.

По думите на Ксавие Марсенак в Европа има и културен елемент, като хората не желаят да консумират насекоми, но те могат да бъдат използвани като съставки на различни храни така, че да не се усещат.

„Към момента е много трудно се произведат насекоми и цените на продуктите от тях са доста високи, но очакваме след пет години този пазар напълно да се промени“, прогнозира съоснователят на Nasekomo.

Олга Марсенак напомни, че сега всяка търговия с насекоми се извършва под временните мерки, влезли в сила от 2018 г., според които, насекоми и техни производни може да се продават само ако тяхното потребление е били одобрено преди тази дата.

През 2020 г. компанията Nasekomo е отчела голямо търсене и основателите й съобщиха, че планират в рамките на следващите две години да изградят най-големия в Югоизточна Европа завод за производство на продукти от насекоми.

С коя френска група се изпълнява проектът на стартъпа Nasekomo? Какъв е потенциалът за производство на протеинова храна? Превръща ли се храната от насекоми в бизнес за милиарди? Ще влязат ли скоро насекомите в менюто на българите? С какви подправки се приготвят екзотичните храни от насекоми? Ще консумират ли насекоми вегетарианци и вегани?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
"Това ще го пише на етикетите, просто не ги купувайте. ЕС има най-добрите закони за защита на потребителите в света."Мдаа...да ти е сладко ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 0
baba_meca
преди 3 години
'хората не желаят да консумират насекоми, но те могат да бъдат използвани като съставки на различни храни така, че да не се усещат.' Яжте си ги вие, защо хората да ядат нещо което не искат?!?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 7
фиг.1
преди 3 години
Нали се оплаквахте, че в България нищо не се произвежда? Сега искат да произвеждат, но вие пак сте против. В момента протеините от насекоми са разрешени само за риби и домашни животни. Дори и да ги разрешат за хора, няма да е нужно да ги ядете. Това ще го пише на етикетите, просто не ги купувайте. ЕС има най-добрите закони за защита на потребителите в света. Повече ще ме е страх да ям храна в държава извън ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Еее, зелена енергетика, зелена храна.Какъв е тоя разкош - телешко?Най-политкоректно са червеи и личинки!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 5
power grid
преди 3 години
Не може всяка простотия да намира добър прием тука.Да си гледат буболечките у Франция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
++ 10000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
на екипа на блумбърг и на инвестора пожелавам добър апетит !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още