IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оттеглянето на фискалната и монетарната подкрепа е основен риск за Китай

От друга страна, огромните стимули по време на световната финансова криза помогнаха за възстановяването, но оставиха китайския бизнес с прекомерен дълг

17:08 | 20.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Възстановяването на Китай от коронавирусния спад е впечатляващо, като страната е единствената голяма икономика, която отчете ръст през 2020 г. Тази година се очаква още една рекордна в световен мащаб експанзия. Но въпреки всички суперлативи Пекин е на години разстояние от това да стане световен икономически лидер, пише Дейниъл Мос за Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт през четвъртото тримесечие нарасна с 6,5% на годишна база - повече от очакваното и от растежа преди пандемията. Ръстът от 2,3% за миналата година е резултат, който малцина смятаха за възможен след икономическото затваряне с цел овладяване на епидемията през пролетта.

Тази година растежът може да достигне 8%, смята Международният валутен фонд, изпреварвайки този в Америка, Европа и Япония. Комунистическата държава се очаква да измести САЩ като най-голямата икономика в света (в доларово изражение) през 2028 г., пет години по-рано от прогнозата преди година, според Центъра за икономически и бизнес изследвания - лондонска консултантска фирма. 

Зад силните данни се крият значителни предизвикателства. Растежът на Китай се забавяше преди пандемията. Властите бяха възприели приспособителна позиция, разгръщайки фискално и монетарно разхлабване, докато Федералният резерв все още затягаше през 2018 г. Като изключим нови големи огнища на Covid-19, един от най-големите рискове, пред които е изправен Китай, е преждевременното оттегляне на тази официална подкрепа, заключи МВФ в годишния си преглед по-рано този месец. Хелге Бергер, шеф на мисията на МВФ за Китай, заяви пред репортери на 8 януари: „Нека не падаме в пропастта на оттеглената макроикономическа подкрепа, нека се уверим, че не изтегляме преждевременно фискалната подкрепа, а това, знаете, означава и някаква продължаваща монетарна подкрепа, т.е. тя да остане приспособима“.

Въпросът не е академичен. Китайската централна банка на 15 януари изтегли кеш от финансовата система за първи път от шест месеца, след като свръх ликвидността тласна междубанковия лихвен процент до рекордно ниско ниво. Неочакваният ход сигнализира, че паричното облекчаване от последните два месеца може би приключва. Въпреки че про-ликвидната позиция помогна за възстановяване на настроението на китайските кредитни и ДЦК пазари, инжектирането на твърде много пари рискува допълнително набъбване на ливъриджа във финансовата система.

Разхлабването от страна на Пекин в ерата на коронавируса е слабо в сравнение с подхода на Федералния резерв и трилионите помощ от Конгреса. Фискалните мерки, предприети от президента Си Дзинпин, възлизат на около 4,7% от БВП, изчислява МВФ. В САЩ те са за над 10%, а в Япония – в пъти повече.

Има основателни причини за колебливостта на Пекин. Огромните стимули по време на световната финансова криза помогнаха за възстановяването, но оставиха китайския бизнес с прекомерен дълг. Твърде изобилната ликвидност сега рискува заемна вакханалия, което може да свърши зле. В края на миналата година вълна от корпоративни фалити заля пазарите.

Китай може да бъде благодарен, че Фед пое водещата роля в монетарната експанзия по света, като намали лихвените проценти до нула, възобнови количественото облекчаване, осигури достъп до долари в чужбина и даде да се разбере, че затягането може да е след години. Тази огнева мощ е едновременно огромно предимство за САЩ и тежест за Фед. Подобно на останалата част от глобалната икономика, Китай също се възползва от растящите пазари и лесните финансови условия, без да се нагърбва с много от тежката работа.

Мащабът на отговорност на Америка беше скритото послание на скорошен уебинар, проведен от председателя на Федералния резерв Джером Пауъл заедно с икономиста от Принстънския университет Маркус Брунърмайер. Пауъл призна, че обхватът на реакцията на Фед спрямо коронавируса „идва с факта, че доларът е глобалната резервна валута и добър икономически гражданин на света“.

Когато разговорът се пренесе към графика на Фед за оттегляне на извънредната парична политика, Пауъл натисна спирачките. Прекалено рано е да се говори за това, предупреди той. „Ще уведомим света.“ Народната банка на Китай не се доближава до това ниво на контрол. Никой отвъд азиатския регион не говори за китайско монетарно затягане.

Китай с право заслужава похвала за стопанското си представяне, като световната икономика би била в далеч по-лошо положение без китайската устойчивост. Страната може и да изпревари САЩ скоро, но това ще бъде минорно лидерство. Растящият БВП няма да промени това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още