IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС предлага цел за ваксиниране на 70% от населението до лятото

Предложенията са част от новите препоръки, които не са задължителни за държавните членки

20:35 | 18.01.21 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Европейският съюз ще настоява държавите членки да следват целта за ваксиниране на най-малко 70% от населението на блока до това лято, съгласно последния проект с препоръки за борба с пандемията, който трябва да бъде публикуван във вторник.

Европейската комисия също така ще се споразумее с държавите членки до края на този месец за протокол за ваксинационни сертификати,„който може да бъде признат и използван от здравните системи в целия ЕС, както и да бъде разширен в световен мащаб в координация със Световната здравна организация “, съгласно проекта на документа, видян от Bloomberg.

Такива сертификати могат да заменят карантините и изискванията за тестване, доказвайки, че „вече не сте високорискови за пътуване“.

Проектът е политически документ, който все още подлежи на промени, докато не бъде официално приет във вторник. Той беше изготвен на фона на нарастването на заразените, което принуждава правителствата на ЕС да удължат мерките, предизвикващи рецесия.

Лидерите на ЕС ще търсят начини да подобрят действията си на видеоконференция в четвъртък, на която ще обсъдят последните предложения на Комисията. Сред най-противоречивите въпроси е идеята за въвеждане на сертификати за ваксинация, което би позволило пътуването да се възобнови, поне за тези, които получат такъв.

Идеята, която Комисията изглежда приема, отразява желанието на зависимите от туризма икономики като Гърция да спасят туристическия сезон през лятото. Страни като Франция обаче засега не са склонни да приемат използването на такива сертификати, тъй като изглежда това прави ваксинациите задължителни, в момент, когато те не са достъпни за всички поради ограничения в доставките.

До март 2021 г. държавите членки трябва да са ваксинирали минимум 80% от здравните и социалните специалисти и хората над 80-годишна възраст“, ​​а „до лятото на 2021 г. държавите членки трябва да са ваксинирали минимум 70% от населението, се посочва в документа от ЕК.

Препоръките на Комисията, които не са задължителни за държавите членки, включват също разширяване на използването на бързи тестове, избягване на пътуванията, които не са спешни, докато епидемиологичната ситуация се подобри, замяна на общите забрани за пътуване с по-целенасочени мерки.

Комисията също така ще помогне за по-голямо производство, както и за създаването на центрове за ваксинация и електронни системи за резервация за ваксинация. Предложенията отразяват загрижеността на държавите членки, че настоящият производствен капацитет за одобрените ваксини е недостатъчен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
++100
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
на кой му се умира, нек се инжектира, аз ше почекам неам бърза раота и след 5/6 години кат почнат бумпвете на раковите заболявания ше видим ний тогаз, кой годен и кой ньет ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 7
studioaa
преди 3 години
Винаги съм бил против членстовото в ес и ето за пореден път се оказвам прав. Такова безумие като ваксинационен паспорт не съм очаквал даже, че ще доживея - това е по-голям абсурд даже от най-неадекватните политики на бкп и кпсс и това го казвам от позицията на човек изпатил си лично от тези политики. Крайно време е за референдум за напускане на ес...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още