IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ налагат санкции срещу тръбополагащ кораб, строящ "Северен поток 2"

В момента корабът се намира на пристанището в Росток, показват данни на MarineTraffic

19:41 | 18.01.21 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Полагането на тръбите на &quot;Северен поток 2&quot;. Снимка: &quot;Газпром&quot;</em></p>

Полагането на тръбите на "Северен поток 2". Снимка: "Газпром"

САЩ налагат санкции на кораба, ангажиран с полагането на тръбите на "Северен поток 2", съобщава Handelsblatt, позовавайки се на свои източници. Според информацията на германското издание под ударите на новия закон за отбраната ще попадне кораба "Фортуна" и неговият собственик "КВТ - Рус".

За първи път САЩ ще наложат санкции, а не само ще заплашват бизнеса с тях. 

Говорител на проектната компания на газопровода - Nord Stream 2 AG, коментира пред Handelsblatt, че от ЕС и неговите членове зависи да защитят компаниите от санкции, които смятат за незаконни.

"Фортуна" завърши германския участък от "Северен поток 2" и се очакваше да започне работа в датски води на 15 януари 2020 година. Това обаче не се случи и по данни на MarineTraffic в момента тръбополагащият кораб се намира на пристанището в Росток.

Друг кораб, който може да довърши газопровода - "Академик Черский", в момента се намира в състояние на "ограничена маневреност" в Балтийско море и се насочва към Калининград.

В средата на декември руското издание РБК проследи сагата по смяната на собствеността на "Фортуна". До октомври 2020 година корабът беше в активите на хонконгската Strategic Mileage, но след това е прехвърлен на "Универсальная транспортная группа", регистрирана в Москва.

От началото на декември 2020 година тръбополагащият кораб е собственост на друго московско предприятие - "КВТ - Рус", което през 2019 година не е отчело печалби, а парите му в брой са едва 1000 рубли. В компанията работи само един човек - генералният директор и основател на компанията Сергей Викторович Малков. От регистъра на корабособствениците в Русия не става ясно на коя дата е извършено прехвърлянето на кораба.

Малко преди да стане собственик на "Фортуна", компанията е сменила и своята основна дейност - от търговия на едро с водопроводни и отоплителни съоръжения на транспортни услуги и превози.

Заради заплахи за санкции от страна на САЩ "Северен поток 2" вече загуби своя пръв строител - Allseas и сертифициращата си компания Det Norske Veritas - DNV GL

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 10
Gerasim_Burgaski
преди 3 години
кефогазъм ! северна монголия-рф НЯМА да завърши потока А НАЛЯ милярди $$$$$.РЕВ да се чува ИСКАМЕ! рев на петоколонниците!!!! веднага
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
Gerasim_Burgaski
преди 3 години
нищожен КАКТО и северна монголия да го завърши.добри божилов трольо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
v_tin
преди 3 години
Каква е вероятността този кораб с този собственик да отиде да полага тръби в говедария
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още