IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Армин Лашет получи леден прием от водещия си претендент за коалиционен партньор

Сълидерът на Зелените отправи остра критика срещу новия председател на ХДС за липсата му на визия и обеща да се бори за гласове

21:33 | 18.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Робирт Хабек. <em>Снимка:&nbsp;Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg</em></p>

Робирт Хабек. Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Новоизбраният лидер на партията на германския канцлер Ангела Меркел получи студен прием от водещия претендент за коалиционен партньор на консерваторите след парламентарния вот в страната през септември.

Роберт Хабек, сълидер на германската Партия на зелените, отправи остра критика срещу Армин Лашет за липсата му на визия и обеща да се бори за гласове с християндемократите (ХДС), преди да обмисли възможността за коалиция. Коментарът му е сигнал, че предстои трудна предизборна кампания в навечерието на очакваното политическо пренареждане след 16 години управление на Меркел.

„Лашет е човек, който слага спирачки на политическите концепции“, коментира Хабек в понеделник по време на онлайн пресконференция, цитиран от Bloomberg. „Въпросът е дали може да се управлява със спирачки“, допълни той.

Умереният премиер на Северен Рейн-Вестфалия победи дългогодишния критик на Меркел Фридрих Мерц за лидерския пост на най-влиятелната германска партия. Традиционно лидерът на ХДС е кандидатурата на консерваторите за канцлер, но далеч по-популярния Маркус Зьодер от сестринския баварски Християнсоциалния съз (ХСС) може да бъде избран за кандидат-канцлер.

Зелените все още са втора по популярност партия в най-голямата европейска икономика. Коалиция между тях и ХДС се вижда като най-вероятен път за постигане на мнозинство. Възможно е обаче Зелените да поискат тристранна коалиция със социалдемократите или Партията на левите.

По думите на Хабек консерваторите трябва да променят стратегията си по редица въпроси като климатичните промени, устойчивото земеделие и фискалната политика. Той също така разкритикува и подкрепата на ХДС за „Северен поток 2“ и заяви, че проектът трябва да бъде замразен, най-малкото за да се окаже натиск върху Москва заради ареста на опозиционния лидер Алексей Навални.

„Речта на Лашет беше фокусирана върху настоящето, а изборната кампания ще е за изковаване на бъдещето“, каза още сълидерът на Зелените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още