IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският дълг рискува да намали търсенето на суверенни облигации

Общоевропейският дълг е промяна на играта за всички на дълговата сцена за 12 трлн. евро на континента

09:16 | 30.01.21 г. 1
<p>
	Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

След успешния старт на годината за продажбите на облигации в еврозоната нова порция дълг от Европейския съюз рискува да изяде бъдещото търсене на този от страните членки, посочва Bloomberg в свой материал.

Блокът трябваше да издаде първите си облигации за годината миналата седмица, след като предишният транш по-рано през 2020 г. събра рекорден брой поръчки.

Това подготвя сцената за промяна в разпределението на средства, при което националният дълг на страните членки да бъде пренебрегван за сметка на общоевропейския, посочват инвеститори на континента, сред които и Janus Henderson в Лондон, Grupo Novo Banco в Лисабон и Degroof Petercam в Брюксел. Съществуват дори спекулации, че един ден европейските облигации може да станат конкурентни на германските или щатските.

„Има голяма разлика по отношение на конкуренцията с друг европейски суверенен дълг“, посочва Андрю Мюлинър, портфолио мениджър в Janus Henderson Investors. „С увеличението на издаването от ЕС би трябвало да става по-предпочитаният ликвиден актив в Европа. Това най-вероятно означава, че търсенето на подобни от Франция ще намалее при равни условия“, посочва той.

Общоевропейският дълг е промяна на играта за всички на дълговата сцена за 12 трлн. евро на континента, които ще трябва да преработят стратегиите си около емитент, който не се вписва лесно в традиционните категории. А размерът на издаванията на блока скоро ще засенчи тези на повечето суверенни държави в еврозоната. Намерението на блока да продаде част от дълга чрез аукциони – формат, използван почти ексклузивно от правителствата – още повече размива границите.

Досега т. нар. европейски социални облигации се представят по-добре от националния дълг, въпреки че няма признаци за намаляване на интереса в региона. По-рано този месец нова порция италиански облигации получи почти рекорден брой поръчки. Следваща на фокус е Франция, която ще се опита да продаде 50-годишен дълг във вторник.

Последствията от успешното емитиране на европейски облигации се очаква да се усетят и отвъд пазара на дълг. Почти две трети от анкетираните дългови инвеститори, участвали в проучването на ABN Amro Bank, посочват, че ще направят ребаланс в посока на суверенни, наднационални и агенционни (SSA) облигации през 2021 г. Около една пета от пазарните звена на банките пък посочват увеличеното емитиране от ЕС като водещ фактор.

Елементът на конкуренцията също се отразява и в плановете на една трета от банките да преместят търговията с европейски облигации от звената си за SSA дълг към екипите за европейски правителствени облигации, показва допитване на BlackRock.

„Трябва да бъдем изобретателни в отношението към ЕС като нов емитент“, коментира Вашко Телеш, фонд мениджър в Grupo Novo Banco Gestão de Activos в Лисабон. „Това наистина е новото хлапе в града, което накара нетипични инвеститори да го загледат“, допълва той.

Всяко едно отслабване на търсенето на национален дълг на теория може да увеличи разходите по заеми. Въпреки това в свят, където всички активи са водени от безпрецедентната щедрост на централните банки, значителни промени в разпределението по-скоро ще предизвикат само малка промяна в цените.

Доходността също така започва и от историческо дъно и често от отрицателни нива, което означава, че на практика голяма част от континента получава пари, за да заема в продължение на десетилетие. Германските лихви са най-ниските в региона, което означава, че гладните за доходност фондове поглеждат към европейските облигации като потенциален заместител.

Германският дълг все още ще остане атрактивен, като се има предвид силата на местната икономика. Ще са необходими още стъпки от ЕС към политически и фискален съюз, за да може съвместният дълг да измести германския, посочва Константин Вейт, старши портфолио мениджър към Pimco Europe GmbH.

Засега европейският дълг може да продължи да привлича интереса заради всички тези пари, които се изливат в активи с мисъл за факторите на екологията, социалната отговорност и управлението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 3 години
Европейският съюз (ЕС) е с неправилен държавен подход за употреба на евра. Създават се неограничени щети.Мнозина са със заблуда, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще спаси Европа.Днес ЕЦБ е уникална жертва на грешно ползване на евра. За противодействие срещу вероятна обществена отговорност, ЕЦБ реализира редица прийоми. ЕЦБ не изпълнява пълна закрила от щети при евро, защото не е в нейна компетентност.Европейската комисия пренебрегва необмислеността при еврото. Има лица със заблуда, че няма да са поразени от еврото. Заради опасно емитиране на евро европейците сме във финансов капан. Злокобната процедура колкото повече са еврата, толкова повече са щетите поразява държавите от еврозоната. При европейски икономически растеж е с увеличени щети. Ако не е налична грешката при еврото, държавите от еврозоната нямаше да имат сегашни дългове. Създадената обстановка подсигурява провалът на еврото.При подобрение с официална закрила срещу щети от евра е възможен устойчив просперитет на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още