IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ намали прогнозата си за търсенето на петрол през 2021 г.

Глобалният разход на гориво ще се увеличи с 5,5 млн. барела на ден тази година след безпрецедентния срив от 8,8 млн. барела на ден през 2020 г.

13:48 | 19.01.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Международната агенция по енергетика (МАЕ) понижи прогнозите си за глобалното търсене на петрол в очакване възобновените мерки за справяне с пандемията да ограничат възстановяването тази година, съобщава Bloomberg.

"Глобалното навлизане на ваксините поставя основите на по-силна година, като търсенето и предлагането отново се връщат към растеж", се казва в месечния доклад на агенцията. „Но ще отнеме повече време, докато търсенето на петрол се възстанови напълно, тъй като подновените блокади в редица страни тежат върху продажбите на гориво.“

МАЕ намали прогнозата си за потребление за това тримесечие с 600 хил. барела на ден, като очаква лек спад от края на миналата година. И все пак големите запаси от нефт в света намаляват със 100 милиона барела през тримесечния период, докато Саудитска Арабия и други страни от ОПЕК + ограничават доставките.

Цените на петрола се повишиха тази година, тъй като кралството обяви допълнителни съкращения на производството, които ще бъдат направени през следващите два месеца. Фючърсите върху сорта Брент се търгуват с повишение от 1,11% до 55,36 долара за барел към 11:52 часа българско време, което е почти най-високото им ниво от близо една година. 

Ръстовете обаче се забавиха, тъй като нарастването на случаите на коронавирус върнаха блокадите в много страни, включително Китай, който досега стимулираше възстановяването на търсенето на гориво.

За 2021 г. като цяло базираната в Париж агенция намали прогнозата си за търсене с 300 хил. барела на ден. Глобалният разход на гориво се очаква да се увеличи с 5,5 милиона барела на ден тази година след безпрецедентния срив от 8,8 милиона барела на ден през 2020 г.

Крехката перспектива накара Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори (ОПЕК +) на среща по-рано този месец да отложат плановете за възстановяване на спряното производство. Саудитска Арабия, която ръководи групата, подкрепи стратегията, като обеща да намали добива с допълнително 1 милион барела на ден през февруари и март.

С напредването на годината и възстановяването на търсенето алиансът на ОПЕК + трябва да има възможност да отвори малко крановете, предвиждат от МАЕ.

„Вероятно ще е необходим много повече петрол, като се има предвид нашата прогноза за значително подобрение в търсенето през втората половина на годината“, се казва в доклада на агенцията.

Тъй като световните запаси са напът да намалеят значително през втората половина, ОПЕК + може да продължи с плановете си да върне на пазара около 1,5 милиона барела дневно от 7,2 милиона, които в момента са замразени.

Американските шистови компании, които обикновено залагат на повишаване на цените, за да увеличат сондажите , този път сигнализират за по-предпазлив подход, давайки възможност на Рияд и неговите съюзници да запълнят празнината.

„Ако се придържат към тези планове, ОПЕК + може да започне да си възвръща пазарния дял, който загуби от САЩ и други страни от 2016 г. насам“, казва агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
lyusien
преди 3 години
Средногодишна цена на петрола около 60 долара за барел......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още