IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 400 хил. са новите безработни у нас от началото на пандемията

От февруари 2020 г. досега 244 хил. българи са започнали работа чрез бюрата по труда

16:26 | 19.01.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Над 400 хиляди души са новорегистрираните безработни в бюрата по труда у нас от началото на пандемията досега. Това показват най-новите данни от специализираното наблюдение на пазара на труда на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта, което се прави от февруари 2020 г. насам.

За периода от 3 февруари 2020 г. до 17 януари 2021 г. новорегистрираните безработни в бюрата по труда са малко над 404 хиляди души, вижда се от статистиката.

Само за седмицата от 11 до 17 януари в бюрата по труда са се регистрирали 7 600 души, а устроените на работа чрез посредничество са два пъти по-малко - едва 3 600 души.

София-град, Благоевград, Варна, Пловдив са сред областите с най-много нови безработни, регистрирани и в последната наблюдавана седмица.

От всички регистрирани безработни най-много са в област София-град - над 46 хиляди души. На второ място е област Пловдив с 34 хиляди души, следвана от Благоевград, Бургас и Варна с безработни в диапазона между 26 и 28 хиляди души.

За наблюдавания период (от 3 февруари 2020 г. до 17 януари 2021 г.) започналите работа чрез Бюрата по труда в цялата страна са 244 хиляди души.

Населението в трудоспособна възраст е малко над 4,1 милиона души по данни на НСИ.

През декември – месецът, в който строгите ограничителни мерки заради пандемията вече бяха в сила и редица бизнеси отново бяха затворени принудително, безработицата запази нивото си на месечна база. Равнището на регистрирана безработица в България през декември е 6,7% по данни на Агенцията по заетостта. Това е най-ниската регистрирана стойност след края на извънредното положение на 13 май 2020 г. На годишна база ръстът е с 0,8 процентни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
Zemedelec
преди 3 години
Гледах го, безумно е, поредният пишманинвеститор, който обещава безрискови инвестиции :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 3 години
Taka e ,Георги Шопов беше стигнал до там че чак заяви че се явявал алтернатива на банките с неговата строиителна фирма и как гражданите можели да бъдат сигурни че прехвърляйки си парите в неговите имоти само ще получат сигурност.После започна да си смята инфлацията на желязото и бетона и да обяснява как всичко това водело до ръст все едно че той е едниствения фактор и нищо друго нямало значение .Интервюто е качено в в интернет .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Zemedelec
преди 3 години
Не бе то това няма значение, вечен ръст му е майката, ха ха ха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 3 години
Очаквам утре да пуснете и статия за пазара на недвижими имоти от Полина Стойкова/Bulgarian properties/,или от Георги Шопов/.на Тобо Груп/,как всички тези бройки ще се втурнат на пазара на имоти да купуват и да се радват на ниските подаръчни лихви от банките .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още