IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиционен мениджър: Чака ни още една позитивна година за акциите

Рисковите инструменти с дългосрочен хоризонт и диверсификацията на различните продукти ще са във фокуса на много повече инвеститори, прогнозира Драгомир Великов

21:33 | 19.01.21 г.
Инвестиционен мениджър: Чака ни още една позитивна година за акциите

Той обърна внимание, че рисковите инструменти с дългосрочен хоризонт и диверсификацията на различните продукти ще бъдат във фокуса на много повече инвеститори.

„2020 г. беше много волатилна година, а централните банки проактивно реагираха и още повече успяха да стабилизират пазара и да не допуснат една по-голяма икономическа криза“, посочи той.

По думите на Великов някои от държавите вече минаха предкризисните нива по икономически показатели, като се очаква през тази година голяма част от развитите страни да се възстановят напълно.

"Фискалните стимули на правителствата и на централните банки с безпрецедентната им намеса на пазара бяха едно от най-важните неща, които се случиха през миналата година. Това доведе до покачване на всички сигурни активи и до нарастване на интереса към по-рисковите активи“, коментира инвестиционният мениджър.

Според него това е причината все повече инвеститори, особено физически лица, да навлизат на пазара. Експертът напомни, че така се появи ефектът Robinhood, а търговските потоци на пазарите в САЩ през 2020 г. дори са се удвоили в сравнение с предишни години от обема, който минава през борсите.

„Много се говори за това, че богатите стават все по-богати. А една от причините за тази тенденция е инвестирането в акции и бизнеси“, обясни Драгомир Великов. Той съветва хората да инвестират, а „не само да се надяват на спестовни продукти".

Великов очаква, че сред най-печелившите активи през следващите две години ще са тези, свързани с финтех, облачни услуги и големи бази данни.

По думите на главния инвестиционен мениджър на Compass Invest суровините винаги са били добър хедж срещу инфлацията, но риторично попита дали ще видим скоро инфлация.

"Така или иначе суровините имат място в един портфейл", каза още той и съветва те да са между 5 и 10%, като обърна внимание, че златото и среброто също имат място в него.

Великов подчерта, че факторите, които ще оказват влияние върху търговията през тази година, са същите както и през миналата, но посочи, че не се очаква промяна в политиките на централните банки, които ще продължат с фискалните стимули. „Досегашните политики ще подпомагат търсенето на високодоходни активи", отбеляза експертът.

Драгомир Великов подчерта, че още от създаването на компанията за управление на финансови активи Compass Invest идеята е тя да бъде дългосрочен инвеститор.

„Инвестираме в компании, които растат по-бързо, отколкото средното развитие на света. Пандемията беше един катализатор, който ни помогна. Видяхме реалната полза от компаниите, в които бяхме инвестирали преди. Covid-19 помогна да се види как ще изглежда технологично нашето бъдеще през следващите няколко години. И понеже ние сме позиционирани в този сектор, имаше позитивен елемент от търсенето на този тип услуги“, обясни Великов.

Колко достигнаха активите, управлявани от Compass Invest и каква доходност имаха през 2020 г. фондовете на инвестиционната компания? В какви акции са вложенията на инвестиционната компания? Какви са тенденциите на капиталовите пазари в началото на тази година? Кои макроикономически фактори ще влияят на пазарите през тази година! Каква ще бъде политиката на новата администрация на Джо Байдън и какво ще е отражението й върху икономиката?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на „В развитие“ може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още