IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мич Макконъл: Тръмп провокира щурма на Капитолия

По думите му тълпата, която нахлу в сградата, е била "похранена с лъжи"

22:11 | 19.01.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Ting Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ting Shen/Bloomberg

Лидерът на мнозинството в Сената на САЩ Мич Макконъл заяви, че президентът Доналд Тръмп е провокирал щурма на Капитолия по-рано този месец. По този начин Макконъл за първи път публично хвърли вината върху президента за случилото се, пише Wall Street Journal.

“Тълпата беше подхранена с лъжи. Те бяха провокирани от президента и други влиятелни хора, и те се опитаха да използват страх и насилие, за да спрат конкретна процедура на първия клон на федералното правителство, която не им харесва“, заяви Макконъл пред Сената днес.

Той твърди, че обмисля дали би гласувал срещу Тръмп в рамките на следващия му съдебен процес по импийчмънт, който ще се състои, след като президентът напусне поста си.

Как гласува Макконъл ще е от основно значение за това дали достатъчно републиканци ще се присъединят към демократите в Сената, за да осъдят Тръмп.

Някои републиканци обаче заявиха, че не вярват, че импийчмънт на някой, който вече не заема поста си, е конституционно. Скоро демократите ще контролират мнозинството в Сената. Ако Тръмп бъде осъден, Конгресът може да му забрани повече да се кандидатира за държавен глава.

В коментарите си днес Макконъл посочи още, че новоизбраният президент Джо Байдън и вицепрезидентът Камала Харис ще имат една безопасна церемония по встъпване в длъжност в Капитолия утре.

“Потвърдихме избора на хората за техния 46-и президент“, обяви Макконъл. „Утре новозибраният президент Джо Байдън и новоизбраният вицепрезидент Камала Харис ще положат клетва“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Тълпата БЛМ и ЛГБТ и троцкисти ?!Тръмп?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
lyusien
преди 3 години
Дори твърдия републиканец и потдържник на Тръмп не издържа на лъжите му и се опълчи срещу него Това май края на политическата кариера на Тръмп
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още