IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пост-истината в САЩ е пред-фашизъм

Американската република преживя теста Тръмп, но тепърва ще има нужда да бъде спасявана от унищожение

11:15 | 21.01.21 г. 21
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Превантивните протести срещу фашизма в САЩ не са излишни. Снимка: Bloomberg</em></p>

Превантивните протести срещу фашизма в САЩ не са излишни. Снимка: Bloomberg

Ето какво се случи. Доналд Тръмп в продължение на месеци твърдеше без доказателства, че не може да бъде победен в честни избори. Той съответно приписа поражението си на фалшификации. Четирима от всеки петима републиканци все още му вярват. Президентът притисна държавни служители да касират изборите в своите щати. След като не успя, той започна да натиска вицепрезидента си и Конгреса да отхвърлят гласовете на електорите от щатите. Тръмп подбуди щурма срещу Капитолия, за да притисне Конгреса да го направи. Около 147 конгресмени, включително осем сенатори, гласуваха „за”, пише Мартин Уулф за Financial Times. 

Накратко, Доналд Тръмп направи опит за преврат. По-лошото е, че по-голямата част от републиканците са съгласни с неговите доводи за това. Огромен брой федерални законодатели се присъединиха. Превратът се провали, тъй като съдилищата отхвърлиха исковете без доказателства, а щатските служители си свършиха работата. Но 10 бивши министри на отбраната почувстваха необходимостта да предупредят военните да стоят настрана.

През март 2016 г., преди още Тръмп да спечели номинацията на републиканската партия, аз твърдях, че той е сериозна заплаха. Беше очевидно, че няма нито едно качество, което се изисква от лидера на велика република. Но, оказа се, че той е и въпиющо некомпетентен.

Как бихте реагирали, ако ви изброят следните факти за една демокрация: „голямата лъжа“ за фалшивите избори, които Тръмп очевидно загуби; партийните медии, които разпространяваха тази лъжа; избирателите, които повярваха в нея; нападението срещу законодателната власт от метежници; и законодателите, които твърдяха, че изборите трябва да бъдат касирани в отговор на съмнението, което създадоха тези лъжи? Бихте заключили, че тя е била в смъртна опасност.

САЩ не са мажоритарна държава. Малките щати имат несъразмерно на мащаба им влияние при гласуването, а някои в миналото са потискали расистките гласове. Но изборите трябва да решат кой да е на власт. Как може това да работи, ако повечето избиратели на една от двете основни партии вярват, че загубените избори са откраднати? Как може властта да се спечели по мирен начин и да се държи законно? Какво освен насилието, в такъв случай, може да реши спора?

Както твърди Тимъти Снайдър от Йейл: „Пост-истината е пред-фашизъм, а Тръмп беше нашият пост-истинен президент“. Ако истината е субективна, трябва да реши силата. Така може да няма истинска демокрация, а само банди на съперничещи си бандити или доминиращата групировка на боса.

Оптимистите би трябвало да се съгласят, че това е много лош момент за глобалната репутация на САЩ, за радост на деспотите навсякъде. Но те могат да кажат, че Америка премина през изпитанието на пожара и сега отново е напът да поднови ангажимента си у дома и в чужбина, както направи през 30-те години при Франклин Рузвелт във време дори по-опасно от днес.

Уви, не вярвам в това. Републиканската партия е прогнила от подривна дейност. Веднага щом напиша това, знам, че някои ще започнат да се оплакват от насилието и социалистите вляво. Но абсолютно никакъв еквивалент на Тръмп не може да се намери сред водещите демократи. Пред-фашистите са вдясно.

Още по-лошото е, че Тръмп не представлява самата болест, а неин симптом. Джеймс Мърдок наскоро заяви, че: „Плячкосването на Капитолия е сигурно доказателство, че това, което смятахме за опасно, е наистина такова. Тези източници, които разпространяват лъжи към своята аудитория, отприщиха коварни и неконтролируеми сили, които ще ни преследват години наред.“ Дали Джеймс имаше предвид и Fox News, отровното творение на баща си Рупърт?

Очевидна е ролята на десния медиен балон в създаването на пост-истинния свят на Тръмпизма. Такъв е и финансираният от плутократи дълъг марш през институциите. Съдебната власт, която това създаде, донесе въоръжените граждани, невидимите политически дарения и нарастващото неравенство, които сега застрашават демократичната стабилност. Най-обезпокоително е как републиканският елит използва политиката на расово разделение, толкова ужасна част от американската история, за да получи електоралната подкрепа, необходима за намаляване на данъците и дерегулация. Белите хора без висше образование преживяват преждевременна „смърт от отчаяние“, но либералите и етническите малцинства са истинските врагове на десницата.

Докато политиката на десните остава такава, каквато е, опасността, която се разкри след изборите, няма да се изпари. Републиканците в Конгреса ще се стремят да провалят новия президент Джо Байдън. Фанатиците и кариеристите ще продължат съюза си. Безумната дясна пропаганда ще продължи да се излива. Какъв човек си представяте, че ще избере за следващ кандидат-президент подобно движение? Едва ли традиционен консерватор като Мит Ромни.

Тръмп показа пътя. Мнозина ще се опитат да го следват. Докато целта на толкова много републиканци е да провали федералното правителство и да направи богатите още по-богати, така трябва да работи дясната политика.

Стигнахме до решителен момент в историята. САЩ са най-мощната и влиятелна демократична република в света. Въпреки всичките си грешки и недостатъци, тя беше глобален модел и защитник на демократичните ценности. При Тръмп това изчезна. Той беше последователен противник на ценностите и стремежите, въплътени в републиканския идеал.

Но Тръмп се провали. Освен това, след опита му за преврат, никой не може да отрече, че заплахата му бе реална. Но това не е достатъчно. Ако политиката в САЩ се развива както изглежда вероятно, ще има още като него. Някой от тях, по-компетентен и по-безскрупулен, може да успее. За да се предотврати това, американската политика сега трябва да започне да зачита истината и да възприеме приобщаваща версия на патриотизма.

Рим е може би последната републиканска суперсила. Но богатите и могъщите я разрушиха, създавайки военна диктатура 1800, години преди да се появят САЩ. Американската република преживя теста Тръмп, но тепърва ще има нужда да бъде спасявана от унищожение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
съмнявам се ... минимум ползват alexa ... карат на реклама и ПР и нямат абонамент та ще е едно ниво нагоре от гугъла ... обемът се следи , туканка не сме по четенето , та оттам и престоят ... та тия 6 или 8 банера дето излизат требва да ти фанат дикиш дори само от четенето на диагонал ... затова претакват ... нямат избор ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 3 години
компилират/адаптират защото , има един показател , който се следи , престой на потребител . знае се колко горе долу за това време чете потребителя----хахаха, развесели ме. слагам левче че не правят нито едно от изброените неща. максимум някой напудрен гугъл аналитикс репорт за пред шефа с натамънени данни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
мда ... така е , традиционна салата бих забелезАл ... google --> рецепти за салата със зеле пробвай нещо по различно , стига с тази мисионерска поза ... изненадай жената приятно по различни фронтове ... :)))компилират/адаптират защото , има един показател , който се следи , престой на потребител . знае се колко горе долу за това време чете потребителя и гледат да влезат в този обем , хем да си доволен и получил информация , хем да е пълноценна за отделеното ти време . иначе сам можеш да откриеш достатъчно и по твой вкус представяне и тълкуване на фактите . с FT имат договор предполагам за обмен и от там взимат , с NYT . колко от тук коментиращите имат абонамент за NYT или FT в електронен вариант ... ?! или и за двете ... ?! ... или въобще някакъв абонамет по принцип ... ?!-------------------------------п.с. дядя вова също е любител на зелето , само че той хрупа кисело зеле , може да унищожи на едно сядане сам половин зелка и после да пише цяла вечер хайку без да повтори ред ... :))) ... звяр ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 2
993
преди 3 години
Темата е важна, защото едно е да компилираш чужди статии и да се правиш на автор, което има малко общо с журналистиката, друго е да посочваш коректно източниците и да доразвиваш темите... А по темата, по-добрата статия е в NY Times... Там е истината! А зелката е хубаво нещо, нарязана на ситно с настъргани моркови, и зехтин, малко сол е чудесна салата ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
дали не се отклонихме малко встрани от темата на материалът ... ?!... има форум / препоръки и мнения ... там му е мястото , вероятно ще ти обяснят редакционната политика . ако си учтив , ще се радват да ти помогнат или ти на тях ... :)))излишно е да риташ зелки напред-назад и да филосовстваш ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 0
honaniga
преди 3 години
Няма как да не се отрази на гласуващите американци налагането на назначаване на работа, не според способностите, а според произход, чувства , раса, ориентация и налагането на ненормалното за ново нормално.За съжаление увеличават се невежите и тези които само искат права, а и дума не обелват за отговорности.С тях се заиграват върхушкат за да си въртят големите далавери.И всичко това се струпва върху главата на мотивираният, работещ, отговорен среден данъкоплатец.Като се предаде този индивид, те тогава ще стане мазало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 1
993
преди 3 години
Компилация от това https://***.ft.com/content/c085e962-f27c-4c34-a0f1-5cf2bd813fbc и това https://***.nytimes.com/2021/01/09/magazine/trump-coup.html?auth=login-facebook&fbclid=IwAR0p0UHp6U9vCMkcx-lBVBdoE3zHrvQPemuhFX0hrsGv1bgJD17WDkc5OR8 Това не е журналистика!!! Казваш коя статия от коя дата, а не еди кой си си пишел във Файненшъл таймс...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
за това , че трима-четирима шушляци нито четете нито разбирате какво чете , но пък споделяте , требва ли да се пипа подредбата и семантиката на материалите в сайта ... ?! ти сега ли чак забелязваш , че на всеки материал в увода си пишат и автор и източник хората , когато е преводен и адаптиран за четимост ... :))) ... щом на първият абзац се затрудняваш смятай каква анархия се случва към края ... ако стигаш до там де ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 2
silverros
преди 3 години
Удобно пропуснати факти. Назначиха Буш младши с един глас с решения е на някакъв съд. Когато Обама имаше реч медиите цензурираха някой думи на президента. Когато избраха Тръмп имаше огромни протести с наслов -ТОВ НЕ Е МОЯ ПРЕЗИДЕНТ. Напраеажението се покачваше и в нито едно от тези действия не участваше Тръмп или партията стояща зад него. Крадеца вика -дръжте крадеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 3 години
В случай като твоят, Баце препоръчва най-малко мента, глог и валериана. Ако няма ефект, може да се замислиш и по-сериозно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още