IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тихомир Тошев: Лихвите по кредитите ще запазят миналогодишните си нива

Безлихвените заеми като антикризисна мярка са добра алтернатива на бързите кредити, посочи кредитният консултант

12:25 | 20.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Тази година лихвите по кредитите ще се запазят на нивата от миналата – 4,5% до 6,5% при потребителските кредити и около 2,5 до 3-3,1% при ипотечните кредити. Това прогнозира пред БНР Тихомир Тошев, кредитен консултант и изпълнителен директор на „Кредит център“.

„Още е много рано да говорим за увеличаване на лихвите. Аз съм от оптимистите, които смятаме, че няма да има увеличаване тази година. След приключване на мораториума неминуемо част от кредитите, по които в момента са отложени плащанията, а те са малко над 7 милиарда – на домакинствата, ще се превърнат в „лоши кредити“, заради това, че част от хората са останали трайно без работа“, коментира експертът.

Той подчерта, че се повишава ликвидността в банковата система и депозитите вече са над 60 милиарда лева.

„На този фон раздадените на населението кредити са малко над 25 милиарда лева.

„Виждате колко повече спестяваме, отколкото теглим като кредити“, пресметна Тошев и потвърди, че това правят всички българи, които продължават да работят и не са загубили работата и доходите си. „Те продължават да спестяват и да трупат депозити въпреки нулевите лихви по тях, което означава, че системата ще продължи да бъде доста ликвидна. Банките ще имат много пари, които пак трябва да раздават в кредити“, коментира той.

Тошев обаче е на мнение, че търсенето на потребителски кредити ще е ограничено. Той съобщи, че 2020 година завърши с годишен ръст при потребителските кредити от около 6%.

„По-малко хора се осмеляват да задлъжняват в такъв момент“, отбеляза той, но смята, че от друга страна има „светлина в тунела“ с ваксинацията.

По думите му, въпреки ръста на потребителските заеми, през миналата година има голям спад при кредитите под 10 хиляди лева и обяснението е с предоставената възможност да се теглят безлихвени кредити заради пандемията.

Тихомир Тошев определи тази антикризисна мярка като „доста добра алтернатива на бързите кредити, към които обикновено посягат хората, когато останат без доходи или с ниски доходи“, а бързите заеми остават най-скъпия кредитен продукт на нашия пазар.

Тошев посочи, че имотният пазар не е толкова засегнат нито ценово от коронакризата, нито по отношение на интереса към ипотечните кредити. Кредитният консултант очаква пазарът с ипотечни заеми да отчете ръст от 13% спрямо 2019 година. Това според него се дължи на „разумното поведение на банките“, които не са променили условията си, както и на стабилния пазар на имоти, който е запазил нивата на търсене високи.

Тихомир Тошев не очаква сериозно движение при инфлацията тази година. „Икономиката ще започне да се възстановява по-бавно от предвиденото, още от средата на тази година. Специално при кредитирането очаквам, че ще завърши с малки ръстове: в рамките 3% до 5% при потребителското кредитиране спрямо 2020 г. и около 8-9% при ипотечното кредитиране“, прогнозира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още