IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андрей Ковачев: Сертификатът за ваксинация няма да дискриминира неваксинираните

При пътуване лицата без ваксина срещу Covid-19 ще се съобразяват с изискванията за тест и карантина на съответната страна

14:50 | 20.01.21 г. 25
<p>
	<em>Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg</em></p>

Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Сертификатът за ваксинация срещу Covid-19 няма да дискриминира неваксинираните хора. Това коментира пред БНР евродепутатът Андрей Ковачев, заместник-председател на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент.

Той каза, че когато над 70% от населението има имунитет и разполага със сертификат за ваксиниране, то съответното имунизирано лице няма да има нужда да прави тест за Covid-19 и няма да бъде подлагано на карантина.

„Но това не означава дискриминация спрямо другите. Те също могат свободно да пътуват. Няма да има ограничения за тях. Единственото е, че те трябва сами да решат дали да направят PCR тест или антигенен тест и ще останат под карантина, ако тази страна изисква карантина“, изтъкна Андрей Ковачев. 

Европейската комисия настоява поне 1% от PCR тестовете да се подлагат на детайлни изследвания за мутации на коронавируса, посочи още Андрей Ковачев.

„До края на февруари ще имаме окончателно яснота, или по-точно ще се потвърди първоначалната хипотеза, че хората, които са ваксинирани, които имат имунитет от заболяването, не представляват заплаха за околните и те не предават вируса“, допълни евродепутатът, позовавайки се на срещи с представители на фармацевтичните компании производители на ваксини.

Ваксините са сигурни, имунитетът трае 6-7 месеца, каза Ковачев, като потвърди, че информацията е от шефа на BioNTech/Pfizer.

Производителите на ваксини в момента изпитват затруднения, особено BioNTech/Pfizer, поясни Ковачев. От компанията са уведомили за проблем с доставките за няколко седмици. "Очаква се да заработи производствена линия на компанията в Германия, до Марбург. Обещават, че ще бъде наваксано забавянето много скоро“, каза евродепутатът.

Очаква се утре (21 януари) лидерите на ЕС да проведат дебати по темата за ваксинационните сертификати за коронавируса. Ще се обсъжда дали въобще да бъдат изготвяни такива общоевропейски сертификати и какви права биха могли да дават те. Следващото важно уточнение е, ако бъде възприето изготвянето на тези сертификати, откога да започнат да действат.

Въпросът за тези сертификати беше повдигнат от премиера на Гърция Кириакос Мицотакис, който коментира, че те ще бъдат начин за облекчаване на пътуванията. Неговият министър на транспорта доразви тезата, посочвайки, че със сертификатите ще отпаднат изискванията за отрицателен PCR тест или за карантина, но няма да ограничат влизащите в Гърция, нито ще направят ваксината задължителна в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 9 rate down comment 1
Асо Пика
преди 3 години
С тия сертификати много се усложняват нешата. Предлагам практични решения :Всеки дето си е сложил ваксина да носи цветна щампа тип пломба на лявото ухо като тия дето се слагат на кравите и говедата в кравефермите, като всеки цвят отговаря на съответната ваксина....... :))))))Или дори още по-удобно е татуиран номер на ръката като навремето в концлагерите .... като номера отговаря на номера на сертификата .......... :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 9
zelka007
преди 3 години
1. заразяваш се ... разболяваш ...2. т-клетките изработват анти тела ... ако успеят бързо , не фърляш топа ...3. антителата унищожават вирусът ...4. м/у 1 и 6 месеца след излекуване от инфекцията , НЕЗАВИСИМО КАКВА ИНФЕКЦИЯ !!!!!!!!!!!!! , антителата изчезват от организма ... така правят антителата ... ЧОВЕШКИЯТ ОРГАНИЗЪМ РАБОТИ ТАКА !!!!!!!!!!!!5. т-клетките вече знаят как да произвеждат бързо антитела , няма нужда да се разболяваш , нарича се ИМУНИТЕТ , ИМУНИТЕТ , ИМУНИТЕТ . ако попадне в орагнизъма ти същяит вирус , в рамките на ден или два т-клетките произвеждат необходимите антитела и унищожават бързо вируса/бактерията ... за която знаят вече как да унищожават ...6. в момента борбата е да ги научат т-клетките чрез ваксина да получат хомурален имунитет , поне 15 години или доживот ... няма как да стане научен пробив толкова бързо , за година или две , необходимо е време за проучвания и експерименти . това не е филм или книга , в която нещата се случват в момента . могат да го докарат до 2 години засега . това е реалността ...7. голямото бързане с ваксинирането е , че ако вирусът успее да мутира (да се комбинира) с някоя разновидност например на дребна шарка , свет ще ви се извие на всичките веселяци туканка ... :))) ... или да барне нещо от ебола ... :))) ... филм като "зараза" , ще е само бледо подобие на реалността дето ще се стовари ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 2
Асо Пика
преди 3 години
Въпроси едни ей таквиз : Неваксиниран човек ще може ли да прави секс и да е***е ваксиниран ?Неваксиниран човек ще може ли да се ожени / омъжи за ваксиниран ?При развод децата при кого остават - при ваксинирания дето е с привилегии или при неваксинирания ? ХАХАХАХАХАХААААА ...... извинете .... не моа да спра да се смея на глас ..... :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 2
melon
преди 3 години
Има ли как да каже, че ще дискриминират неваксинираните?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 2
Invcom
преди 3 години
Добре де, аз пак не виждам отговор на въпроса ми, защо антителата след преболедуване да имат срок на годност 6 месеца, а след ваксинация 2 години ? Явно и шефа на Pfizer също не знае ... дай логичен отговор моля :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 11
georgi_shum
преди 3 години
Дай линк където се говори за повече права бре.Никой не ви кара да се ваксинирате. Това си е лично ваш избор! Но като всеки избор това носи съответните последствия. Във вашия случай - това ще бъде, че ще продължите да спазвате ограничителни мерки, ако и където има такива. А за ваксинираните - тези мерки или огромната част от тях няма да важът. Точка! Само мал.оум. ник може да види тук дискриминация. Или да да твърди, че правото, на свободен избор е дискриминация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 7
georgi_shum
преди 3 години
Това са ***.и с претенции :)Тия неща се учат по биология в 10 клас :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 2
bgMan
преди 3 години
Да бе, да! Точно така.И един мармот ще завива ваксини с панделки, а друг ще се занимава да пази неваксинираните от дискриминация.Как ще стане туй след като още от началото на месеца политиците в Европа и САЩ заговориха точно за повечето права, които трябва да имат ваксинираните пред неваксинираните? Вие на това как му викате ако не е дискриминация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
"хахаххахахахаххахах, добре я сега кажи ..."ми да ти кажа ... първо , правиш ли разлика м/у имунитет и антитела ... ?! несериозно е , всеки ден да се пише за коронавирус и ваксини и да не я правиш разликата ... :)))антителата се изработват от т-клетките в отговор на инфекция ... !! при следващо заразяване , не е небходимо да имаш антитела в организма , достатъчно е т-клетките да са обучени (т.е. да имаш изграден имунитет --> да произвеждат антитела) , дали след преболедуване на инфекцията , дали след ваксиниране ...моля , не падай на нивото на няколкото инфалтилни форумни полу (цензура) ...bg.wikipedia.org --> Имунитеткратичко е обяснено . хора , спрете се , дайте по-сериозно ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
Invcom
преди 3 години
хахаххахахахаххахах, добре я сега кажи как антителата при преболедували траят средно около 6 месеца, а антителата при ваксинирани траят 2 години ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още