IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андрей Ковачев: Сертификатът за ваксинация няма да дискриминира неваксинираните

При пътуване лицата без ваксина срещу Covid-19 ще се съобразяват с изискванията за тест и карантина на съответната страна

14:50 | 20.01.21 г. 25
<p>
	<em>Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg</em></p>

Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Сертификатът за ваксинация срещу Covid-19 няма да дискриминира неваксинираните хора. Това коментира пред БНР евродепутатът Андрей Ковачев, заместник-председател на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент.

Той каза, че когато над 70% от населението има имунитет и разполага със сертификат за ваксиниране, то съответното имунизирано лице няма да има нужда да прави тест за Covid-19 и няма да бъде подлагано на карантина.

„Но това не означава дискриминация спрямо другите. Те също могат свободно да пътуват. Няма да има ограничения за тях. Единственото е, че те трябва сами да решат дали да направят PCR тест или антигенен тест и ще останат под карантина, ако тази страна изисква карантина“, изтъкна Андрей Ковачев. 

Европейската комисия настоява поне 1% от PCR тестовете да се подлагат на детайлни изследвания за мутации на коронавируса, посочи още Андрей Ковачев.

„До края на февруари ще имаме окончателно яснота, или по-точно ще се потвърди първоначалната хипотеза, че хората, които са ваксинирани, които имат имунитет от заболяването, не представляват заплаха за околните и те не предават вируса“, допълни евродепутатът, позовавайки се на срещи с представители на фармацевтичните компании производители на ваксини.

Ваксините са сигурни, имунитетът трае 6-7 месеца, каза Ковачев, като потвърди, че информацията е от шефа на BioNTech/Pfizer.

Производителите на ваксини в момента изпитват затруднения, особено BioNTech/Pfizer, поясни Ковачев. От компанията са уведомили за проблем с доставките за няколко седмици. "Очаква се да заработи производствена линия на компанията в Германия, до Марбург. Обещават, че ще бъде наваксано забавянето много скоро“, каза евродепутатът.

Очаква се утре (21 януари) лидерите на ЕС да проведат дебати по темата за ваксинационните сертификати за коронавируса. Ще се обсъжда дали въобще да бъдат изготвяни такива общоевропейски сертификати и какви права биха могли да дават те. Следващото важно уточнение е, ако бъде възприето изготвянето на тези сертификати, откога да започнат да действат.

Въпросът за тези сертификати беше повдигнат от премиера на Гърция Кириакос Мицотакис, който коментира, че те ще бъдат начин за облекчаване на пътуванията. Неговият министър на транспорта доразви тезата, посочвайки, че със сертификатите ще отпаднат изискванията за отрицателен PCR тест или за карантина, но няма да ограничат влизащите в Гърция, нито ще направят ваксината задължителна в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Андрей Ковачев: Сертификатът за ваксинация няма да дискриминира неваксинираните Дори не си и помисляйте за друго.И изобщо, за чий **** ви е този сертификат?Да се тупате у гърдите: Болгар, болгар !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
"Ваксините са сигурни, имунитетът трае 6-7 месеца, каза Ковачев, като потвърди, че информацията е от шефа на BioNTech/Pfizer." ---------------------------------... засега е доказан този срок , вероятно ще е 2 години , а може и повече ... но времето ще покаже колко точно и при какви условия ...До края на февруари ще имаме окончателно яснота, или по-точно ще се потвърди първоначалната хипотеза, че хората, които са ваксинирани, които имат имунитет от заболяването, не представляват заплаха за околните и те не предават вируса---------------------------------... 10-на дена след втората доза на ваксината , пренасянето на вируса е само теоретична абстракция ... на практика е невъзможно ... форумните шубета едвали ще могат да спят спокойно , но поне няма да дращят в несвяст ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още