IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радина Банкова: Бизнесът с моден текстил е пред катастрофа

Българските продукти ще са с преференциален статут след Brexit, посочи председателят на асоциацията на производителите и износителите на облекло и текстил

16:24 | 20.01.21 г.
Радина Банкова: Бизнесът с моден текстил е пред катастрофа

"Текстилният сектор в България се оказа устойчив по време на първия локдаун, но на фона на сегашните обстоятелства не вярвам, че тази тенденция ще се запази занапред". Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Радина Банкова, председател на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил.

"Тази ситуация на несигурност продължава твърде дълго и започват да се забелязват катастрофални последици в някои от подсекторите на текстилната индустрия. Домашният текстил по обясними причини по време на локдауна беше най-широко търсен и затова не са толкова засегнати компаниите, опериращи в този подсектор, но от гледна точка на модния дизайн и марки нещата са катастрофални", посочи тя.

Банкова потвърди, че „надеждата, че ще се проведат някакви модни шоута и презентации на нови колекции и тенденции умира с всеки изминал ден“. „Самите клиенти не виждат оптимизъм в разработването на нови модни колекции и автоматично за нас това означава, че в следващите месеци няма да имаме поръчки", коментира тя.

По думите ù се очакват фалити най-вече в сферата на мъжкото облекло и костюми - "клиентите отказват цели програми, нито възнамеряват да разработват нови сезони и нови колекции“. 

Банкова разкри, че повечето от засегнатите фирми още в началото на пандемията шият предпазни маски срещу коронавируса като алтернатива и потвърди, че тенденцията продължава и сега.

„Дори някои изцяло преструктурираха бизнеса си в тази насока, закупувайки нова техника, която е свързана с максимална автоматизация, тъй като цената на маската не може да минава психологически граници", отбеляза експертът.

Банкова уточни, че българските текстилни продукти ще са с преференциален статут според споразумението за Brexit, ако компаниите доказват преференциалния произход от Европейския съюз и съответно по веригата. „Не би трябвало да има промяна в митата“, смята тя и напомни, че Brexit породи технически затруднения, тъй като преговорите с Европейския съюз бяха финализирани в последния момент и регламентите бяха публикувани в много късен етап.

Председателят на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил е на мнение, че българският бизнес не е бил наясно как ще си партнира с британските компании, след като преговорите с Европейския съюз бяха финализирани в последния момент и регламентите бяха публикувани в много късен етап - в последния брой на Държавен вестник от 31 декември. Експертът обаче не очаква проблеми във веригите на доставки.

Банкова съобщи, че на база сегашните митническите споразумения всички, които желаят да правят търговски стокообмен с Великобритания, независимо дали става въпрос за внос и износ, трябва да се регистрират според т.нар. митническо споразумение 'REX' и да получат респективно REX номер.

"Необходимостта от техническо време за самата компания да проучи условията за регистриране в системата и получаване на този номер е причината да има тези забавяния и затруднения", поясни експертът и добави, че процесът отнема около 3-4 дни.

Радина Банкова информира, че REX номерът се получава от агенция "Митници", а британските компании, които търгуват в ЕС, също трябва да получат подобен номер.

"Като цяло ситуацията е подобна на търговското споразумение между ЕС и Канада (CETA) и преференциалния произход на стоките, който ако бъде доказан от търговците, премахва разликата в митата", посочи тя.

Има ли риск при покупката на дрехи онлайн? Ще бъдат ли конкурентни българските текстилни фирми при забавената дигитализация? Защо много от фирмите в текстилния бранш нямат стратегия как да преструктурират бизнеса си?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още