IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството актуализира списъците на защитените специалности

Към Списъка със специалности от професии с очакван недостиг на специалисти на пазара на труда се добавят 9 нови специалности

15:25 | 20.01.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Правителството актуализира списъците на защитените от държавата специалности от професии и тези, по които е налице очакван недостиг от специалисти на пазара на труда за учебната 2021/2022 г.

Към Списъка със специалности от професии с очакван недостиг на специалисти на пазара на труда се добавят 9 нови специалности - „Металообработващи машини“, „Осигуряване на продуктова информация“, „Социална работа с деца в семейства с риск“, „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения“, „Производство на кулинарни изделия и напитки“, „Спедиция, транспортна и складова логистика “, „Трайни насаждения“, „Производство на месо, месни продукти и риба“ (професия „Техник-технолог в хранително-вкусовата промишленост) и „Полиграфия“. На учениците, които се обучават в тези специалности, ще бъдат осигурявани стипендии за целия срок на обучението им.

От Списъка на защитените от държавата специалности от професии отпадат пет специалности, които вече не отговарят на критерия „Уникалност по териториален признак“ и се изучават в повече от четири училища в страната. Това са „Полиграфия“, „Металообработващи машини“, „Производство на месо, месни продукти и риба“, „Производство и преработка на мляко и млечни продукти“ и „Трайни насаждения“. 

В същия списък се добавят 17 нови специалности - „Социална работа с деца и възрастни с увреждания и хронични заболявания“, „Подпомагане на деца“, „Подпомагане на възрастни“ „Български жестов език“, „Стругарство“, „Художествена тъкан“, „Плетачно производство“, „Минна електромеханика“, „Локомотиви и вагони, „Конструктивна реставрация“, „Декоративна реставрация“ и др. Те отговарят и на двата необходими критерия - „Уникалност по териториален признак“ и „Уникалност по съдържателен признак“, посочва се в съобщението на Министерския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още