IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преустройство на празните молове - решение на жилищната криза в Калифорния?

Щатът се нуждае от още 1,3 млн. достъпни жилища под наем, за да разреши жилищните нужди на населението си

13:14 | 23.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bing Guan/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bing Guan/Bloomberg

El Camino Real е 965-километрова пътна артерия от Сан Франциско до Сан Диего, която някога свързвала испанските мисии в Калифорния. Между Дели сити и Сан Хосе пътят е близо 72-километров коридор от крайградски офиси, заведения за бързо хранене, магазини за авточасти и други бизнеси в Силициевата долина, обхващащ някои от най-скъпите жилищни квартали в САЩ. Подобно на други пътища, осеяни в търговски центрове, които опасват Калифорния, в по-голямата си част този участък е лишен от жилища, пише Bloomberg.

Джо ДиСтефано гледа на булеварди като El Camino Real като на нещо повече от места за хранене или зареждане с гориво. Той вижда „идеална възможност“. Съосновател и главен изпълнителен директор на UrbanFootprint, софтуерна компания, която създава инструменти за градско планиране, ДиСтефано е направил многобройни изследвания на жилищния потенциал, който крият търговските улици в Калифорния. Според анализа на UrbanFootprint на El Camino Real само този коридор теоретично може да побере над 300 хил. нови жилища, ако устройствените правила за пътя бъдат променени, за да позволят жилищно строителство, а паркингите и големите му магазини се превърнат в ниски жилищни комплекси.

В щат, който се нуждае от още 1,3 млн. достъпни жилища под наем, по данни на California Housing Partnership, подобно преустройство може „да е голяма стъпка за излизане на щата от жилищната криза“, казва ДиСтефано. „Това отговаря на толкова много предизвикателства пред Калифорния. Как се борим с COVID кризата и дълбоките икономически проблеми, които тя създава в някои общности, като в същото време се борим с климатичните промени и прибавянето на достъпни жилища?“, допълва той.

Превръщането на малко използвани търговски и офис площи в апартаменти не е нова идея, но тя е обект на подновено внимание от законодателите в Калифорния, особено след като пандемията стимулира електронната търговия, а тенденциите за работа от разстояние продължават да опразват физически магазини и бизнес паркове в щата. През декември сенаторът от щата Калифорния Анна Кабайеро помогна за внасянето на Законопроект 6 в Сената, който ще улесни превръщането на терени, предназначени за бизнес имоти, в жилища.

Друг член на законодателния орган щата, Ричард Блум, има сходно предложение за насърчаване на превръщането на бизнес имоти в жилища. Калифорния има двукамарен парламент. А сенатор Антъни Портантино внесе законопроект 15, който стимулира превръщането на празни big-box обекти в жилища за служителите.

„Имаме възможност да създадем много по-компактна общност, да построим много повече жилища и да спрем разпръснатото застрояване. Днес имаме недостиг от 2,5-3 млн. жилища в щата. Ако те бъдат построени утре, ще имат наематели“, казва Кабайеро.

Но над 40 на сто от бизнес зоните в 50-те най-големи града в Калифорния забраняват жилищно строителство, сочи публикуван неотдавна документ на Terner Center for Housing Innovation към университета „Бъркли“. Докладът „Жилищно преустройство на предназначена за бизнес имоти земя в Калифорния“ показва нарастващия потенциал на подобни предложения за презониране. Според Дейвид Гарсия, съавтор на доклада и директор на политиките в Terner Center, макар че подобни законодателни предложения не са приети в други щати, те разрешават универсален проблем. „Запълваме празнини, породени от промени на пазара на бизнес имоти заради COVID и пренасочването към електронната търговия“, казва той.

Последна актуализация: 22:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още