IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия подаде документи за регистрацията на "Спутник V" в ЕС

Научни екипи от руския разработчик и ЕМА ще анализират данните на ваксината срещу коронавируса

16:14 | 20.01.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Руският фонд за директни инвестиции е заявил желанието за регистрация на руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V" в ЕС, съобщава Ройтерс. Очакванията са документацията да бъде разгледана от Европейската агенция по лекарствата (EMA) през февруари.

Процедурата предвижда екипите, разработили руската ваксина, и представители на EMA да направят научен преглед на продукта.

По-късно агенцията ще вземе решение за одобрение или отхвърляне на ваксината на базата на тези анализи.
Москва иска да ускори продажбите на ваксината си в чужбина, посочва Ройтерс.

Руският продукт има одобрение в Сърбия, Беларус, Аржентина и други. Бразилия обаче отказа да одобри "Спутник V" по бързата процедура. Регулаторите в страната отбелязват, че документацията не покрива "минималните изисквания".

ЕС одобри ваксините срещу коронавирус на Pfizer/BioNTech и Moderna. В момента агенцията по лекарства на общността анализира и документите на разработката срещу вируса на AstraZeneca и Оксфордския университет. Анализатори обаче поддържат тезата, че голям асортимент от използвани ваксини ще бъде от полза в борбата срещу коронавируса.

Заради промени в производствените линии Pfizer/BioNTech намали доставките на ваксината в Европа. България получи наполовина по-малко от заявените предварително количества.

Европейската комисия (ЕК) отказа коментар дали руската ваксина може да получи разрешение през февруари, допълва ТАСС.

На 22 януари 2021 година и Световната здравна организация (СЗО) започват предварителна процедура за оценка на "Спутник V".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Русия подаде документи за регистрацията на "Спутник V" в ЕС Всички ***!, на барикадата!Да дадете отпор на кървавия Мордор!За демокрацията, напред!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още