IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ресторанти и молове отварят от 18 февруари, ако заболеваемостта не расте

Няма да има разхлабване на мерките в отделни области, каза здравният министър

18:13 | 20.01.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Здравният министър Костадин Ангелов потвърди позицията си, че ако няма покачване на заболеваемостта, от 18 февруари ще отворят ресторанти и молове. А ако тенденцията се запази, две седмици след това ще могат да отворят и нощните заведения.

Министърът заяви, че няма да има разхлабване на мерките в отделни области с намаляване на заболеваемостта, въпреки че такова предложение е било широко обсъждано.

"Вече нямаме клъстерно разпространение на заболяването. Имаме дифузно, така че това са нашите мерки, които ще предложим. Решения под натиск никога не съм взимал", каза Ангелов, цитиран от БНТ.

В искането си до властите ресторантьорите поискаха да работят отново от 1 февруари. Причината е, че ресторантите в хотелите работят. От бранша смятат, че средата на февруари не е добър вариант, тъй като тогава става много трудна обработката на информация, свързана с помощи за персонала и компенсациите за фирмите. 

По тази причина браншът е предложил компромисен вариант - дневните заведения да се отворят с намален капацитет от 1 февруари, като се спазва отстояние и при работно време до 23.30 часа, а на 1 март да отворят нощните заведения и да отпаднат ограниченията за дневните.

Преди ден премиерът акцентира върху възможността ресторантите да могат да работят с капацитет от 50% до 22,30 ч вечерта. „Не на последно място трябва да се помисли и магазините в моловете да могат да работят при ясно определен компромисен начин, но без местата, на които се събират много хора вътре около заведенията за хранене и без детските кътове“, постави като изискване Борисов.

В началото на следващата седмица ще бъде обявено кога точно тръгват на училище 7-и, 8-и и 12-и клас, каза днес просветният министър Красимир Вълчев. Тези класове ще се редуват на две седмици с другите ученици.

Засега няма причини да се отменят външните оценявания след 4-ти и 10-ти клас, каза още Вълчев. Но ако ситуацията стане кризисна, винаги има вероятност и да не се проведат, допълни той. 

313 училища в страната ще удължат първия си учебен срок заради невъзможност за ефективно онлайн обучение, каза още министърът.

Вече 23% от учителите и 30% от университетските преподавателите искат да се ваксинират. Имунизацията им ще започне веднага, след като в съответната област приключи ваксинирането на първа група.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
julian12
преди 3 години
Ще отворят ама друг път. Навсякъде в "развитите" страни налагат все повече тиранични мерки. И българските мишки няма да остана по-назад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още