IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street посреща с рекорди началото на мандата на Байдън

Netflix тласна Nasdaq до рекордните висоти, 88% от представилите отчети компании са надхвърлили прогнозите

23:32 | 20.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Поскъпващите акции на Netflix и други стрийминг компании доведоха S&P 500 до нов рекорд в сряда, съживявайки апетита на Wall Street за акциите на компании, характеризиращи се с растеж.

Акциите на стрийминг гиганта поскъпнаха със 17%, което е най-големият му еднодневен ръст от повече от четири години. Ралито се случи, след като Netflix отчете по-добри от очакваните резултати за последното тримесечие, показвайки, че е имал над 200 милиона абонати в края на миналата година, достатъчно пари за финансиране на по-нататъшния растеж, без да се налага да поема повече дългове и пояснявайки, че е обмисля да изкупи обратно част от своите акции.

Инвеститорите приеха резултатите като знак, че стрийминг компаниите са явни победители по време на пандемията от Covid-19. На фона на милиони американци, които прекарват големи периоди от време вкъщи, мнозина прекарват времето си със стрийминг компании. 

Това тласна S&P 500 с 1,4% до нов рекорд от 3851,85 пункта. Nasdaq Composite спечели 2% за собствения си рекорд. Dow Jones също се повиши, добавяйки 258 пункта до 31 188 пункта, също нов връх.

Резултатите от сезона на отчетите досега са по-добри от очакваното, като 88% от представилите отчети компании са надхвърлили прогнозите, показват данни от FactSet. Това, заедно с очакванията за по-нататъшен ръст на печалбите през тази година и възстановяване на икономическата активност, се очаква да действат като основа за по-нататъшните ръстове на фондовия пазар, твърдят анализатори.

Акциите на конкурентната компания за стрийминг Disney скочиха с повече от 2% след силното представяне на Netflix.

Morgan Stanley повишава цената на акциите си с 2,2%, след като печалбата и приходите на банката надминаха прогнозите през четвъртото тримесечие.

„Ограничената инфлация, ниските лихвени проценти и нарастващите печалби осигуряват подкрепа за оценките и основа за по-високи цени на акциите“, пише Тери Сандвен, главен стратег по акциите в US Bank Wealth Management, до клиенти в скорошна бележка, добавяйки, че благоприятните тенденции за растежа на акциите на комуникационните компании като Netflix, заедно с компаниите в технологичния, потребителския и здравния сектор, остават непокътнати.

До този момент напредъкът затвърждава оптимистичната за фондовия пазар седмица, след като президентът Джо Байдън положи клетва в сряда. 

Инвеститорите ще следят за допълнителна информация относно плана за облекчаване на кризата с Covid-19 с нови стимули от 1,9 трилиона долара, представен миналата седмица. Във вторник Джанет Йелън, номинирана от Байдън за министър на финансите, одобри по-високите разходи за помощ и призова законодателите да „действат мащабно“.

И все пак инвеститорите показват, че са избирателни, като наказват компании, които не отговарят на очакванията на пазара, каза Брайън О’Райли, ръководител за пазарните стратегии в Mediolanum Investment Funds, цитиран от WSJ.

„Всяка компания, която вероятно ще пропусне целите или ще разочарова по отношение на печалбите, ще бъде наказана доста тежко“, казва  О’Райли.

Акциите на UnitedHealth например поевтиняха с 0,6%, след като здравната компания отчете по-ниска печалба през последното тримесечие на 2020 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още