IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водородът може да е по-евтина алтернатива на изкопаемите горива до 2025 г.

В ЕС разглеждат водорода като решение за намаляване на емисиите в сектора като транспорт и тежката индустрия

20:33 | 21.01.21 г. 6
<p>
	<em>Водородна инсталация в Германия. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Водородна инсталация в Германия. Снимка: Bloomberg LP

Водородът може да бъде по-евтина алтернатива на изкопаемите горива до 2025 година, пише в анализ на норвежката компания Nel, която е производител на "чист" водород, тоест, използвайки зелени технологии.

Компанията планира да намали производствените си разходи и така един килограм водород да струва 1,50 долара през 2025 година. Това е напълно възможно на фона на поевтиняващата енергия от възобновяемите енергийни източници.
През 2019 година цената на водорода се движеше между 2,50 и 4,50 долара за килограм.

През последните месеци в ЕС водородът се сочи като алтернатива на въглищата, петрола и природния газ, с чиято помощ ще бъдат постигнати заложените от Брюксел цели за нулеви емисии въглероден диоксид до 2050 година. Той е сочен като възможност за сектори като транспорт и тежката индустрия.

Проблемът в момента е начинът на производството на водород - чрез електролиза. Затова като "чист" се определя единствено водородът, произведен с електроенергия от възобновяеми източници.

Според датския производител Orsted офшорните вятърни паркове са подходящ доставчик на енергия за производството на водород.

Увеличеният интерес към водорода води до ръст на акциите на Nel с 200% през 2020 година, показват и анализите на Ройтерс. Така пазарната капитализация на норвежката компания вече достига 45 млрд. норвежки крони (5,3 млрд. долара).

Компанията управлява 110 станции за зареждане с водород в 13 държави. В своя анализ компанията прогнозира ръст на пазара на зарядните станции с 30% до 2030 година, или над 11 хил. зарядни станции в световен мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 3 години
до 2025 добре... ама след това кво правим... да ви еаа заглавието :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
хах ... грешка , не съм написал валутата , не ми се смяташе посред нощ . малее ли ти $1млрд нетна печалба ... брутната е 17,5млрд DKK ( $2,8млрд ) ... вероятно , щото бръмчиш на стотици милиарди и трилиони , такива цифри са ти под достойнството ... :))) ... и са се зачетох , щото имат бизнес и с газ , поради ниските цени на газът напоследък им е спаднала и печалбата , а не поради намалено производство от вятър . имат напълно задоволителен марж на печалба , съотношение дълг към реални активи също е много добро ... като не ти харесват ВЕИ не инвестираш в тях ... :))) ... цъкаш на въглеводороди и си ток ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 3 години
Хм.Кви са тия цифри?Печалбата им за 2019 е 6 млрд датски крони( под 1 млрд. долара), намаление спрямо 2018.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
ми те управляват 40 вятърни парка , в 7 от тях признават за надценен фактор на капацитет от 48-50% , коригират на 48% . в следствие на това коригират вътрешната възвръщаемост от средно 7,5-8,5% на годишна база на 7-8% само за тези проекти . не променят нито печалбата нито възвръщаемостта . само им виж ръста на 5 годишна база на приходи , печалба , акции ... :))) ... дайте по-сериозно ... от оборот по 60-70млрд да изкарват печалба по 15-16млрд не е зле ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
evlogi
преди 3 години
Orsted се набълбукаха с няколко големи офшорни вятърни парка, чиито разходи за изграждането им значително надхвърлиха проектните, и отгоре на всичко производството им е под очакванията и сега се надяват да покрият загубите с новата парадигма за зеленият водород.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
интересно , импа какъв коментар би направил , ако не се беше отдал на пост , молитви и покаяние ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още