IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"ГеоПост" внесе търгово за придобиването на поне 45% от капитала на "Спиди"

Френската компания не предвижда преобразуване, промени в капитала или в основната дейност и финансовата стратегия на двете дружества

13:15 | 21.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: &quot;Спиди&quot; АД</em></p>

Снимка: "Спиди" АД

Френската „ГеоПост“ е взела решение да упражни своите договорни права и да увеличи дела си до значително мажоритарно участие в „Спиди” АД, става ясно от съобщение, разпространено чрез БФБ - София.

Компанията ще придобие минимум 45% от издадените и регистрирани акции на „Спиди“ АД, които са предмет на опцията за придобиване, договорена между двете компании още през 2014 г.

Продажбата ще бъде осъществена чрез доброволно търгово предлагане, проектът за което е внесен от „ГеоПост“ в Комисията за финансов надзор на България. Предлаганата цена за акция е 58,67 лв., която е предмет на съответното регулаторно одобрение. КФН все още не е взела отношение по настощия проект на търгово предложение.

По-интересен е сключеният между „ГеоПост“ и „Спиди Груп“ опционен договор за продажба и придобиване на акции, влизащ в сила на датата на придобиване на акциите от „ГеоПост“.

Съгласно този договор „Спиди“ има право да изиска „ГеоПост“ да придобие останалите му акции в българското дружество, представляващи минимум 20,09%, като опцията има срок на действие от 8 години, считано от начална дата през 2023 г.

Ако „Спиди“ не упражни това свое право през посочения период, френската компания ще има право да изиска от „Спиди“ да му продаде останалите си акции в дружеството. Тази опция има срок на действие от 1 година, считано от начална дата през 2032 г.

Оценката на предложените за продажба или придобиване акции ще бъде в размер на 8 пъти нормализираната EBITDA, намалена с консолидирания нетен финансов дълг, за финансовата година, която предхожда датата на упражняване на съответната опция.

„ГеоПост“ притежава пряко 1 333 979 акции с право на глас, представляващи 24,8% от капитала на „Спиди“ АД. С настоящото търгово френската компания желае да придобие 4 043 640 броя акции, представляващи 75,19% от гласовете в общото събрание на „Спиди“.

За да бъде настоящото търгово предложение успешно, трябва да бъдат предложени най-малко 2 419 929 броя акции, представляващи 45% от гласовете в общото събрания на акционерите. Срокът за приемане на търговото е 28 дни от деня, следващ датата на публикуване на предложението.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
"Геопост“ съобщава, че не предвижда преобразуване, промени в капитала или в основната дейност и финансовата стратегия на двете дружества. Предвиждат се промени в Съвета на директорите, в който ще влязат мениджъри от „ГеоПост“ и значителен брой независими членове, се посочва още в търговото предложение на компанията.

С разширяване на електронната търговия сделката ще позволи на френската компания да подкрепи „Спиди“ в прехода към по-ориентиран към клиентите и по-глобално ориентиран модел. Куриерското дружество ще бъде двигател за растеж на дейснотта на „Геопост“ в Европа.

Прогнози

През следващите 6 години „Спиди“ ще се стреми да постигне умерен годишен ръст на приходите в диапазона между 8 и 12% на консолидирано ниво. Следващите две години се очаква да бъдат много непредсказуеми за бизнеса заради предизвикателствата на икономическата криза.

Оперативният капацитет ще бъде укрепен, като се очаква годишен ръст на обема между 10 и 14%. Ще бъде увеличен капацитета на ключовите депа в Румъния, както и на автоматизацията при обработката на колети в основните хъбове в България и Румъния.

Шестгодишният план включва и прилагането на зелената стратегия на групата DPD, включително развитието на капацитет за „зелена последна миля на доставката“. „Спиди“ вече внедри иновативен и щадящ природата начин за доставяне на пратки – първата електрическа триколка на куриерската фирма в България.

От началото на годината акциите на куриерската компания поскъпват с 3,4%, а през последната година са увеличили цената си с 23% до 61,5 лв. при пазарна капитализация от 330,724 млн. лв.

Свързани компании:

Спиди АД(SPDY)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още