IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

14 040 дози от ваксината на Pfizer пристигат у нас следващата седмица

Няма забавяне в процеса на ваксиниране срещу COVID-19, каза председателят на Националния ваксинационен щаб

12:07 | 21.01.21 г. 10
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz / Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz / Bloomberg

Следващата седмица се очаква в България да пристигнат 14 040 дози от ваксината на Pfizer, които ще компенсират частта, която не пристигна тази седмица. Това каза Богдан Кирилов, директор на Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) в рамките на днешния брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

За февруари очакваме 83 хиляди дози, а за март - 104 хиляди дози, съобщи Богдан Кирилов. Той обясни, че ограниченото количество от ваксината, която получихме тази седмица, е било причинено от модифициране в производствения процес, която трябва да увеличи капацитета на производство и от март да има по-големи доставки.

До края на март очакваме 54 хиляди дози от ваксината на Moderna. На 25 януари трябва да пристигнат 3 600 дози от нея, информира директорът на ИАЛ. 

Той уточни, че се очаква решението на Европейската агенция по лекарствата за ваксината на AstraZeneca и ако становището е положително и ЕК даде зелена светлина, имаме индикация, че през февруари и март ще получим стотици хиляди дози от този препарат.

Докато няма становище и оценка, не мога да дам конкретика по отношение на доставките, посочи Кирилов.

Напредва и процедурата по одобрение на ваксината на Johnson & Johnson, което ни дава надежда, че през март-април ще имаме четири ваксини, каза отй.

Няма забавяне в процеса на ваксиниране срещу COVID-19 у нас, каза председателят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов на днешния брифинг. Досега са били имунизирани 46% от желаещите лекари, 23% от желаещите медицински сестри, 19 на сто болничен персонал и др. Ваксинират се и лекари по дентална медицина и фармацевти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
penman
преди 3 години
Форумните Мунчовци пак пишат глупости срещу ваксината. Народът го е казал - луд умора няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
кое е истина се пита в линковете дето споделяш ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
fon
преди 3 години
Ваксинираме с мижави темпове и много приказки. В света вече над 55 милиона хора са ваксинирани.https://***.bloomberg.com/graphics/covid-vaccine-tracker-global-distribution/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
ти като гьобелс , "една лъжа повторена 100 пъти става истина" ... трамбоваш по темата ... я виж с гоглето какво C29H50O2 ... имаш дефицит ми се струва ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
липсват ли ти манифестациите , а ... ?! почетни адреси ... :))) ... едно време какви телеграми пращаха хората ... а сега ...ф-ките си върви сглобяването , не ги мисли ... '23 на парада всички ваксинирани , другите ще зяпате на тивито или в тубата ... искаш ли пластмасово самолетче ф16 да си го сглобяваш ... ?! тия дни се зачетох , ми то су57 е гола вода откъм технология спрямо ф16блок70 , и кал в ушите , па и нема да го правят ... трагедия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
14 040 дози от ваксината на Pfizer пристигат у нас следващата седмица Братчета, а тържествено посрещане да спретнем?Цветя, венци, плакати, манифестация?За благодарност към Големият Брат.И едни макети на Ф-16 во главе на процесията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още