IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа ще загуби 40% от селскостопанската си продукция без прилепите

15% от всички 1400 вида прилепи са застрашени от изчезванe, каза биологът Ния Тошкова

13:37 | 21.01.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Голяма част от хората смятат прилепите за ненужни, но истината е, че без тях голяма част от екосистемите не могат да функционират правилно. Те са много ключови видове. 15% от всички 1400 вида прилепи са застрашени от изчезване, а за други 20% липсва информация. Заплахите за тях обаче нарастват. Това заяви Ния Тошкова, която е биолог и получател на докторантската стипендия на фондация „Карол Знание“ за 2021 г., в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Тя пояснява например, че европейските прилепи се хранят с голямо количество насекоми, като на вечер един прилеп може да изяде около 1000 комара. „Комарите от своя страна са носители на редица заболявания. Други видове прилепи пък се хранят с вредители за селскостопанските култури. Тоест, ако премахнем прилепите от Европа, ще загубим 40% от селскостопанската продукция“, допълва докторантът.

По думите на Тошкова климатичните промени се отразяват изключително негативно на прилепите. „Те в момента трябва да спят зимен сън, но например тази седмица температурите бяха под минус 5 градуса, а през уикенда се очаква те да достигнат до 10 градуса, което със сигурност не е нормална смяна за този период. Всички тези малки промени всъщност водят до сериозни изменения в популациите на прилепите. Рязката смяна води до тяхното събуждане, заради което в последствие губят енергия и част от тях умират“, пояснява биологът.

Тошкова коментира, че в сравнение с други държави от Европа, България е едно добро място от гледна точка на биологията, защото имаме сравнително запазена дива природа.

„Ние сме една от най-богатите на прилепи страни в Европа, тук се срещат 33 вида, като в страната ни са най-големите прилепни колонии. Разполагаме с тези природни дадености, които например в Англия ги няма. Затова например английските биолози редовно ходят на експедиции в Африка“, казва гостът.

Целия разговор може да видите във видеото Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
за прилепите се разтревожили ... ами за пчелите не се ли тревожите бе ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още