IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разхищение и неравномерно разпределение спъват ваксинацията срещу Covid

Лошото управление и планиране на веригата на доставки и егоизмът поставят цели региони в риск пандемията там да продължи с пълна сила

07:55 | 22.01.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Marco Bello/Bloomberg</em></p>

Снимка: Marco Bello/Bloomberg

В някои страни от Европа се стига до сериозно разхищение на ваксините срещу коронавирус, докато други държави не успяват да си осигурят ваксини. Технологиите може да са отговорът на въпроса как този ценен ресурс да се разпредели ефективно и справедливо, пише онлайн изданието Emerging Europe.

Откакто Великобритания стана първата държава в света, която на 2 декември одобри коронавирусната ваксина на Pfizer/BioNTech за широко приложение, стана ясно, че логистиката, свързана с разпространението на ваксината, която трябва да се съхранява при изключително ниски температури, ще бъде също толкова предизвикателно, колкото и самият процес по ваксинация, пише изданието.

Ваксината се разпространява от собствените центрове на Pfizer в САЩ, Германия и Белгия, откъдето трябва да пътува както по суша, така и по въздух, след което се съхранява в дистрибуторски центрове със студена верига преди да бъде доставена по места за приложение.

Склонни към разхищение

При почти всички ваксини има разхищения поради лошо управление на запасите и счупване при транзит. Като се има предвид значението на коронавирусните ваксини, съчетано с огромното търсене и изискванията за изключително студено съхранение на формулата на Pfizer, глобалната верига на доставки се очаква да бъде сериозно натоварена.

В някои от центровете за ваксинация във Великобритания се изхвърля материал на всеки шест ваксинации. Френската генерална дирекция по здравеопазване заяви, че работи с предпазливата оценка на 30 процента загуба на ваксини срещу Covid-19, разпространявани в страната.

В Централна и Източна Европа са регистрирани няколко широко известни случая на разхищаване на ваксини, което е особено притеснително за региона, където в момента няма достатъчно ваксини. Някои държави от региона изобщо не са получили ваксини.

В румънския град Петрошани медицинска сестра на 18 януари е поставила партида ваксини в неподходящо място за съхранение, което е довело до тяхното унищожаване. В клиника в полската столица Варшава партида от 90 ваксини също е трябвало да бъде изхвърлена, защото е оставена в приемната за часове.  Броят на изхвърлените в Полша дози достига 800.

Полша прилага шест дози от ваксината от един флакон. Европейската агенция по лекарствата препоръчва да се използват спринцовки и игли с нисък мъртъв обем за приемане на шестата доза. Използването на традиционни спринцовки и игли е друга причина, поради която се губи голям брой дози, според агенцията.

Грехота да се изхвърля

В друг случай, също в Румъния, лекар, на когото са били предоставени около 80 дози ваксина, след като е ваксинирал всички високорискови пациенти в болница, е предложил и на медицинския персонал в непосредствена близост, за да се гарантира, че дози няма да се загубят, въпреки че не са били насрочени за ваксинация този ден.

„Цената на ваксината е висока, 12 евро на доза. Би било грехота да ги изхвърляме“, коментира д-р Лореншиу Белушика, бивш военен хирург.

Разхищаването на ваксини не е необичайно. В документ от 2005 г. Световната здравна организация (СЗО) съобщава за загуба на ваксини над 50% по целия свят. До днес тези данни се цитират и от Програмата на ООН за околната среда.

Някои загуби са неизбежни. Доброто разбиране за това къде се случват най-големите загуби във веригата за доставка на ваксини и целенасочените действия в ключови точки от тази верига може да помогне за тяхното свеждане до минимум. Това никога не е било по-важно.

При внимателно планиране могат да се избегнат някои от основните причини за загубата на ваксини. Наличието на „резерви“, които да се явят за ваксинация на мястото на планирани, но отсъстващи лица гарантира максимално използване на запасите и по-ниски нива на загуби. Такава система би означавала, че предприемчиви медици като д-р Белушика няма да се налага да тичат из болницата си в търсене за хора да се ваксинират.

Технологии на помощ

Технологиите също могат да са от помощ. Едно решение е разработено от финландската фирма Logmore, която наскоро пусна нов продукт за мониторинг на доставките на ваксини, вкл. и за Covid-19. В Централна и Източна Европа Logmore е включила клиенти за логистичен анализ в България, Литва, Латвия, Естония, Хърватия и Сърбия.

Logmore Dry Ice може да наблюдава пратки до -100 ° C. Решението разполага със сензори, които позволяват дистанционно наблюдение на товара с изключителна прецизност. Маркерите на Logmore изпращат данни за състоянието към защитени сървъри, използвайки иновативно решение за показване на QR код, което позволява на всеки, който има смартфон, да получава актуална информация.

Във Финландия решението на Logmore е помогнало за оползотворяването на стотици дози, които иначе биха били изхвърлени. Сензорите са алармирали медицинския персонал за факта, че студената верига се е прекъснала по време на транспортирането на една партида, която след това е трябвало да бъде използвана в рамките на 30 минути.

Последна актуализация: 06:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Разхищение и неравномерно разпределение спъват ваксинацията срещу Covid На крива ракета космоса и пречи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още