IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се развият руско-американските отношения?

Новата американска администрация няма да има специално отношение към България, твърди експерт

22:30 | 21.01.21 г. 3
Как ще се развият руско-американските отношения?

Руско-американските отношения са в най-ниската си точка от Втората световна война насам и ще продължават да бъдат такива при новата администрация на САЩ. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Димитър Гърдев, дипломат и член на Европейската асоциация за международни отношения.

Гърдев изрази очаквания за увеличена намеса на САЩ в Украйна заради руската политика там. Той отбеляза, че от изключително значение за успеха на Америка в региона ще са европейските партньори и НАТО.

“Не бива да се лъжем, новата американска администрация няма да има специално отношение към България, то ще е в контекста на новата политическа линия. САЩ правят политиката си по региони, а отделна е само за страните с над 60 милиона души население”, обясни Гърдев. 

Той посочи, че не очаква да има положително развитие по отношение на договора за ракетите с малък и среден обсег между Вашингтон и Москва, както и за договора за "Открито небе".

“Имаме човек за президент на САЩ, чийто цял живот е минал в Сената и в Конгреса. Това означава, че този човек е наясно с всичко. Той е човек, който е активен участник в историята, познава проблемите, познава България, познава и региона”, каза Гърдев. 

Според дипломата оптимизмът около встъпването в длъжност на новия американски президент Джо Байдън все пак трябва да бъде умерен.

“Нещата са постоянно в развитие и Америка преди Доналд Тръмп няма да може да бъде копирана в пълен обем. Основният проблем са големите различия в американското общество”, добави гостът.

Гърдев изтъкна, че процесът по обединяването на американското общество ще е дълъг.

“Трябва да се възстанови диалогът, след което трябва да бъдат поставени равни условия... Има едно единствено успешно правило, един единствен успешен модел за Америка - когато всички бъдат поставени абсолютно наравно пред правосъдието”, каза той.

Вижте целия разговор във видео материала на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
а за Фтори път виждам тия да канят някой, койт е с главата си и не е пишман експерт ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
evlogi
преди 3 години
"...Руско-американските отношения са в най-ниската си точка от Втората световна война насам .."Все бях чувал глупости от нашите набедени експерти, ама тази надхвърля всичко досега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Как ще се развият руско-американските отношения? По деменционна спирала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още