IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси поеха в различна посока след заседанието на ЕЦБ

Технологичните акции се представиха най-добре на Стария континент

19:32 | 21.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Европейските борси завършиха сесията в четвъртък разнопосочно, а трейдърите бяха под влиянието на новото заседание на Европейската централна банка (ЕЦБ) и началото на президентството на Джо Байдън, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи търговията без промяна, а отделните сектори и големи борси поеха в различни посоки. Технологичните акции са най-големите победители с ръст от 1,6%, докато петролният и газовият сектор изгуби 1,3% от стойността си.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 отбеляза спад от 0,37% до ниво от 6715,42 пункта. Германският DAX е надолу с 0,11% до равнище от 13 906,67 пункта. Френският CAC 40 се понижи с 0,67% и приключи деня на ниво от 5590,79 пункта.

Байдън положи клетва като 46-я американски президент в сряда, наследявайки бившия президент Доналд Тръмп. В обръщението си на церемонията вчера, в която той призова американците да отхвърлят усилията за всяване на разделение и обеща да работи за избирателите, които не са го подкрепили, Байдън заяви: „Демокрацията взе превес“.

Очаква се той да започне веднага работа по предложения пакет от мерки за облекчаване на икономиката заради коронавируса на стойност 1,9 трлн. долара. Байдън вече обяви връщането на Америка в Парижкото споразумение за борба с климатичните промени и отмени няколко строги имиграционни политики, задействани от Тръмп.

В Европа лидери и официални представители изразиха задоволство от началото на президентския мандат на Байдън след четирите бурни години за отношенията по време на мандата на Тръмп. „САЩ се завърнаха. А Европа е готова“, заяви в Twitter председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, а британският премиер Борис Джонсън каза в парламента в сряда, че няма търпение да „заздрави партньорството между двете страни“.

Европейската централна банка запази непроменени лихвените проценти в четвъртък, но заяви, че е готова да действа на фона на растящите случаи на коронавирус в еврозоната, водещи до възобновяване на мерките за блокада.

На корпоративния фронт книжата на швейцарската компания за онлайн търговия с лекарства Zur Rose Group поскъпнаха с 9,7% след силни резултати за цялата година, а цената на акциите на испанския кредитор Bankinter нарасна с 6,5% след оптимистични прогнози за 2021 г.

На дъното на европейския индекс на сините чипове книжата на оператора на молове Unibail-Rodamco-Westfield поевтиняха с над 5%, а цената на акциите на датския производител на болнично оборудване Ambu намаля с 4,6%, след като ABG и SEB понижиха рейтинга на книжата й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още