IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Телелинк", "Алтерко" и "Биодит" повлякоха крак - да идват следващите!

Оптимизмът на родния пазар достигна невиждани от години нива, SOFIX се покачи с 9,3% за седмица и с 13% за месец

11:52 | 22.01.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, архив Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, архив Investor Media Group

Българският капиталов пазар буквално експлодира от оптимизъм. Отново има презаписвания като в далечните 2006-2007 г. Първо през юни и септември 2020 г. „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ АД повлече крак, не просто с успешно предлагане, но и с рязък ръст в цената от над 60% за броени месеци. Само вторият транш през септември беше за 9 млн. лв.

Последва увеличението на капитала на „Алтерко“ АД през октомври 2020 г. при цена с отчитане на стойността на правата от 3,65 лв. Общата стойност на увеличението беше 9 млн. лв. при емисионната цена от 3 лв. Цената вече е 8,65 лв., като междувременно имаше пакет за 5,6 млн. лв., който пазарът абсорбира на цена от 6,5 лв. на 8 януари 2021 г.

И двете предлагания (на "ТБС" и "Алтерко") бяха грубо прекъснати от пандемията, започнала през март, която срути борсовия индекс SOFIX с над 20%.

Вчера „Биодит“ АД привлече 1 млн. лв. с увеличение на капитала, а общото търсене възлезе на 2,6 млн. лв. Това е първата компания на пазара BEAM (пазар с по-леки изисквания към дружествата, нещо като инкубатор за бъдещи лидери на Основен пазар на БФБ). От компанията реагираха, като заявиха пред Investor.bg, че търсят вариант за „осигуряване на допълнителна ликвидност“.

При положение че на БФБ има пари, няма да бъде никак учудващо да има вълна от кандидати да ги вземат. И особено след като пазарът BEAM се доказа от първия път. Представете си какво щеше да е, ако първият опит беше провал. Редица други компании със сигурност са чакали резултата от предлагането на „Биодит“ с нетърпение, за да излязат на сцената и да поискат парите на инвеститорите.

Това ставаше дори и през 2019 г. (индексът SOFIX се понижава от години, което не внасяше оптимизъм на пазара), когато „Браво Пропърти Фонд“ АДСИЦ привлече 36 млн. лв.

Но също през 2019 г. се провали увеличението на „Сирма груп холдинг“.

През март 2020 г. имаше успешно IPO на „Илевън Кепитъл“, но то не беше фурор, защото се записаха около 60% от предложените акции в долния край на предложения ценови диапазон (7-8 лв.).

SOFIX все още отчита спад с 29% за последните 3 години, но в последните 7 дни е нагоре с 9%, а за месец се повишава с 14%.

Кои ще са следващите?

Заявен интерес към листване на пазара BEAM и привличане на 1 млн. евро има от производителя на детски обувки „Колев и Колев“.

Има и друга индикация за листване на пазара BEAM, с която Investor.bg е запознат, но за момента тя не е официално обявена.

На 15 януари 2021 г. „Доверие обединен холдинг“ АД върна в устава си опцията за увеличение на капитала и вероятно скоро ще има активност в тази посока.

Освен това и „Сирма груп холдинг“ отново може да се опита да излезе на пазара.

Важното е, че се видя поредица от три успеха и че инвеститорите имат пари. А след като пари има, ще се намерят компании, желаещи да направят предложение, за да ги получат и инвестират.

Натрупаната инерция със сигурност ще доведе до интересна година на „Българска фондова борса“ АД. С много емоции за инвеститорите и емитентите.

Свързани компании:

Илевън Кепитъл АД(11C)

Телелинк Бизнес Сървисис груп АД(TBS)

Биодит АД(BDT)

Браво Пропърти Фонд АДСИЦ(BPF)

Шелли груп АД(SLYG)

Сирма АД(SIRB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още