IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелов: Бихме купили ваксина от всеки производител, одобрен от ЕК

До края на годината в България ще има достатъчно количество ваксини, увери здравният министър

13:26 | 22.01.21 г. 12
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Ако Европейската комисия и Европейската агенция по лекарства одобрят документите на производител на ваксина извън Европейския съюз, Министерството на здравеопазването няма да се поколебае да предложи купуването и на такава ваксина. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол днес в отговор на въпрос от депутата от БСП Георги Михайлов, който коментира, че е очевидно, че броят на поръчаните ваксини е крайно недостатъчен.

От опозицията разкритикуваха здравното министерство и изчислиха, че едва 750 хил. души ще бъдат ваксинирани до края на годината с поръчаните количества. Според левицата масовата ваксинация до края на годината изглежда като мираж.

В отговор здравният министър обясни, че всяка държава членка на ЕС е заявила първоначални количества ваксина от всеки одобрен производител и ЕК е изчислила квота за всяка държава. Доставките към момента са според издаването на одобрение от ЕК и според производствените възможности на производителя. Има обаче възможност количествата по квотите да се предоговарят в рамките на ЕС. 

Костадин Ангелов припомни, че досега две ваксини са оценени като безопасни и ефикасни и вече имат одобрение за употреба в ЕС - на Pfizer и на Moderna. Очаква се одобрение на ваксината на още един производител (на AstraZeneca - бел. ред.), което означава, че количествата и техните доставки ще се увеличат.

Към момента е предвидено България да получи 13 милиона дози ваксини, които гарантират достъп на цялото население на страната ни, заяви Ангелов пред депутатите.

Осигурили сме равни количества ваксини от всеки вид - с информационна РНК, антигенни ваксини и векторни ваксини, каза Ангелов. По думите му по три милиона български граждани ще могат да се ваксинират с тях.

В националния ваксинационен план няма посочен времеви срок за обхващане на лицата от различните групи, защото се очакваше да се доставят ограничени количества ваксини.

До края на годината в България ще има достатъчно количество ваксини, повтори министърът. Само от Pfizer се очакват 3,9 милиона дози, с които ще бъдат ваксинирани близо 2 милиона души, поясни Ангелов.

Работи се по изготвянето на план за масова имунизация, а центровете за ваксинация ще бъдат видими през Google maps, каза здравният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Ангелов: Бихме купили ваксина от всеки производител, одобрен от ЕК А Бидон-а какво рече?!Де не стане като Южен поток > Турски поток > Дунавски, т.е. Белене поток...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
abdul
преди 3 години
А защо Орбан може да купи спутник, ние не?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още