IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо почнахме отново да държим пари под дюшека?

Расте търсенето на банкноти по света, особено с по-големи номинали

11:07 | 29.01.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Матраците отново са на мода сред спестителите. Снимка: Bloomberg</em></p>

Матраците отново са на мода сред спестителите. Снимка: Bloomberg

С преминаването на света към плащане на стоки и услуги по електронен път бихте очаквали обемът и стойността на хартиените пари в обращение да намалеят. Изненадващо обаче банкнотите са по-търсени отвсякога. Комбинацията от свръхниски лихвени проценти и пандемичното спестяване предизвикват не само предпочитание към кеша като цяло, но и по-конкретно към големите купюри, пише Марк Гилбърт за Bloomberg.

Във Великобритания има доказателства, че все повече хора съхраняват богатството си под пословичния дюшек. Въпреки че Английската централна банка (АЦБ) засега се въздържа от отрицателна основна лихва, нейни представители подчертаха, че негативните ставки са възможна част от монетарния инструментариум. Във всеки случай лихвените проценти по спестовните сметки вече са най-ниските в историята, според данните, събрани от Moneyfacts. А търсенето на паундовите банкноти с най-високата деноминация нараства.

Стойността на лирите в обращение като банкноти се е увеличила до 78 милиарда (106 милиарда долара) в края на третото тримесечие на миналата година, в сравнение с около 70 милиарда, когато настъпи първото затваряне заради коронавируса през март. Централната банка смята, че този ръст е бил предизвикан от хора, трупащи банкноти като предпазна мярка срещу нуждата от спешни форми на плащане. Стойността на хартиените пари вече се бе увеличила с почти 25% от 56 милиарда паунда през 2014 г.

„Хората харчат по-малко пари в брой, но общата стойност на банкнотите в обращение се е повишила, тъй като те изглежда избират да държат повече кеш“, заявиха от АЦБ през ноември. „Тези тенденции са от няколко години, но са засилени от пандемията.“

Най-ниската основна лихва в света е в Швейцария – минус 0,75%. И тъй като тя се предава през банковата система, вложителите, изправени пред перспективата да бъдат таксувани за спестовните си сметки, могат вместо това да решат да съхраняват състоянието си в брой. Например от юли клиентите ще трябва да плащат за привилегията да държат 250 хил. швейцарски франка (280 хил. долара) или повече в банката UBS, като това важи и за евровите сметки. Преди им се начисляваше такса едва за суми над два милиона франка.

Швейцария също така предлага една от банкнотите с най-висок номинал в света, като търсенето за нея нарасна. Банкнотата от 1000 франка (1120 щатски долара) представлява около 60% от общата сума на всички швейцарски франкове в обращение, в сравнение с около 25% в началото на 70-те години, според доклад на Швейцарската централна банка, публикуван през февруари 2020 г.

Освен това проучването изчислява, че кешовите спестяванията реално са изтеглили от обращение 90% от тези банкноти спрямо само 20% от банкнотите с номинал 100 франка. За същото количество физическо пространство по-голямата банкнота съхранява десет пъти повече стойност.

„Големият дял на високите номинали показва, че банкнотите се използват не само като платежно средство, но и - в значителна степен - като начин за съхранение на стойността“, се казва в швейцарското проучване. „Постоянно ниското ниво на лихвените проценти е основен фактор за ръста при търсенето на банкноти.“

Повишението в броя на банкнотите с висока стойност в Обединеното кралство и Швейцария през последните години отразява подобна тенденция и в САЩ, където обемът на банкнотите от 100 долара надмина този на банкнотите от 1 долар през 2017 г. и продължава да се ускорява.

„Когато лихвите са ниски, алтернативната цена на държането на пари в брой вместо в банката е по-ниска, поради което хората може да са склонни да държат повече кеш“, се казваше в доклад от 2018 г. на клона на Федералния резерв в Чикаго относно търсенето на банкноти от 100 долара.

Така че, ако искате да предпазите спестяванията си от отрицателни лихвени проценти, да трупате кеш в случай, че банковата система се срине, или да държите богатството си в хартиени пари далеч от любопитните погледи на властите, не сте сами. За много хора кешът все още е цар.

Разбира се, има вероятност пожар, наводнение или обир да опустошат имането ви. Но поне няма да се притеснявате от забравена или открадната парола, докато правите състоянието си от биткойни измамно сигурно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 2
driverf1
преди 3 години
"ГФР марка"ФРГ марка.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
V.At.
преди 3 години
Очевидно нещо непресметнато при отрицателните лихви. За съжаление и този филм сме го гледали. Деноминация, като парите в банка и парите в брой се обменят при различен курс. 1952, 1962 .../Виж също и ГДР марка - ГФР марка/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
JohnnyB
преди 3 години
Всеки сам преценя за себе си, какво да прави с парите си.Аз Не ти казвам, какво да правиш.Лек Ден
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 8
дядя Вова
преди 3 години
Ето как с твоите биткойнчета САЩ наливат милони/милиарди на руският опозиционер Навални:https://youtu.be/SzXBeNVzFPwи скивай, лично можеш да провериш..!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 15
JohnnyB
преди 3 години
Вместо да държиш парите си в "буркан или дюшек банк" по-добре на "Ledger" или "Stake/Lend " твойте биткойчета и други Крипто валути..Всеки ден/седмица/месец(зависи коя крипто валута) ти идва лихвата , която е в пъти повече от това, което ти дава банката 0.05% или "Дюшека"-0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
Веск
преди 3 години
От времето на соца още помним, които сме били родени за едни такива работи на Карл Маркс пари, стоки, пари прим. Още от училище. Няма как пари да намаляват бе хора. Парите имат цена. Тяхната цена, на парите, с които мерим всички други цени е лихвата. Щом лихвата е отрицателна, значи парите нямат цена. Това капитализъм качен на отрицателни лихви е нещо като антикапитализъм, но не е и комунизъм все пак. Кво ли е? Ще разберем. Ама по кой ли начин? Деветдесетте години вече ни ошушкаха през банките. Кво ли ни мислят сега? Отрицателната лихва вече доведе до огромен ръст на дълговете, особено покрай пандемията. Какво предстои на свят, в който никой не мисли да връща дълга. Или армагедон и война или хиперинфлация. Другото е да измислят някоя уйдурма, например да обявят че извънземни има и да дадат доказателства или, че огромен астероид ще удари земята след година, с което да предизвикат развръзка на дълговата криза. Някакви борсови трусоде, огромни промени в цени, панически действия с огромни суми пари и т.н. - да скрият глобалното робството и зомбиране, което ни готвят. Във всеки случай трябва да сме нащрек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
IQ96
преди 3 години
Интересно четиво...и поучително;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още