IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо проектът на Google за интернет балоните се спукa?

Оказва се, че икономическата целесъобразност на проекта за гигантски балони с хелий липсва

08:47 | 25.01.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span style="caret-color: rgb(0, 0, 0); color: rgb(0, 0, 0); font-family: -webkit-standard; font-size: medium;">EPA/Uruguayan Air Force</span></p>

EPA/Uruguayan Air Force

Фирмата Loon от компанията майка на Google Alphabet трябваше да достави високоскоростен интернет до отдалечени региони с помощта на гигантски балони с хелий. Но сега дъщерното дружество се закрива. „Не намерихме начин да намалим разходите до такава степен, че да бъде възможен дългосрочен устойчив бизнес", написа шефът на Loon Аластаир Уестгарт в публикация в блога на компанията в петък.

Alphabet използва част от печалбите от високорентабилния бизнес на Google за търсачката, за да влезе в „other bets“ – частта от отчета на компанията, която отговаря за технологиите на бъдещето: Една от тях е компанията за автономно шофиране Waymo, компанията за безпилотни летателни апарати Wing, която трябва да предефинира „въздушна поща“, а досега и Loon, който с балоните в стратосферата също трябваше да покрива с интернет тези зони, в които не си струва изграждането на стълбове за нормална връзка, предава Ройтерс.

Но сега е ясно: проектът постигна голям напредък по отношение на технологиите, но е също толкова икономически неизгоден, колкото и строителството на телекомуникационни антени.

Много наблюдатели гледат на спирането на Loon като  на допълнителен знак, че Alphabet все повече следи разходите в своите понякога налудничави технологични залози - също под натиска на своите инвеститори. Вярата им в балоните може би наскоро беше поставена под въпрос заради напредъка, постигнат с интернет спътници като Starlink на Илон Мъск.

Става все по-евтино и по-евтино да се изстрелват сателити в ниска орбита и с големи съзвездия от тези спътници да се пренасочва 5G мрежа към Земята. Технологията е добре усъвършенствана: Starlink вече отваря национални дъщерни дружества по целия свят с цел маркетинг, например в Германия се проучва партньорство с Deutsche Telekom - защото не само в Африка, но и в Европа има мъртви точки, които преди това не са били финансово жизнеспособни.

Google представи своя подход с балони, които могат да останат във въздуха в продължение на седмици, през 2013 г. Оттогава са решени много технологични предизвикателства, като например как балоните, плаващи наоколо, могат да предават данни един на друг. Друг пробив беше обявен през декември: Интернет балоните вече можеха да се контролират с помощта на самообучаващ се изкуствен интелект вместо с разработен от човека софтуер.

Нерешеният проблем е маркетингът. През юли 2020 г. Loon започна да снабдява с интернет регион в Кения в сътрудничество с местен мрежов оператор. Но паралелните тенденции промениха инвестиционната хипотеза: През последните години достъпът до интернет става все по-голям, а в останалите региони все още е твърде скъп или неинтересен за жителите.

Поради тези причини компанията е стигнала до заключението, че Loon никога няма да допринесе за печалбите на Alphabet Group, каза ръководителят на иновационната лаборатория на Alphabet – Google X, Астро Телер  пред списание Wired. Дузината балони, които все още са във въздуха, се очаква да слязат на Земята през следващите девет месеца и след това ще бъдат събрани. За потребителите в Африка времето с интернет се оказа кратко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 3 години
Лошия превод на статията ми уби желанието да коментирам съдържанието
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
не ти струва клипчето от тубата ... 4к гледания от 23 януари ... виж как се прави клип с 323к гледания от 23 януари без да е с голи жени ... :))) ... https://***.youtube.com/watch?v=i6z0ld_5zT8
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
"Кто не бот, тот троль!" ... ти затова ли тренираш за бот , да не вземе да те помислим за *** ... :))) ... отрано започна с посредствената пропаганда от тубата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Бойче, ето един друг проект, в който Гугъл участва:Кто не бот, тот троль!(или за новата американска цензура - по-интересно е):https://youtu.be/odLba-Yiszg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още