IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AstraZeneca предупреди ЕС, че доставката на COVID ваксината ѝ ще се забави

Недостатъчната продукция е причината за закъснението на предварително договорените количества

19:48 | 22.01.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Anthony Devlin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Anthony Devlin/Bloomberg

Фармацевтичната компания AstraZeneca предупреди страните от Европейския съюз (ЕС), че няма да успее да спази графиците за доставка на своята ваксина срещу коронавирус, като това е поредният удар върху старта на мащабното разпространение на ваксините за ограничаване на пандемията, съобщава Financial Times, цитирайки служители на блока.

Един от източниците определя закъснението като „значително“. Друг споделя, че все още се очакват подробности относно забавянето, добавяйки, че нещата „не изглеждат добре в краткосрочен план“. 

„Искаме да разполагаме с ваксини възможно най-скоро и в съответствие със споразуменията“, изтъкват от Европейската комисия (ЕК).

AstraZeneca заяви, че няма „планирано забавяне“ за стартиране на доставките на ваксината, но „първите обеми“ ще бъдат „по-малки от първоначално очакваните поради намалената продукция на производствените мощности в рамките на нашата европейска верига на доставки“.

„Ще доставим десетки милиони дози през февруари и март за ЕС, тъй като продължаваме да увеличаваме обема на производството“, добавят от компанията.

Новината е особено проблематична за европейските страни, тъй като те правят голям залог по отношение на медикамента на AstraZeneca и се надяват той да бъде одобрен от Европейската агенция по лекарствата през следващата седмица.

Ваксината, направена в сътрудничество с Оксфордския университет, беше първата предварително поръчана от ЕС, като заявените до 400 милиона дози ще покрият почти половината от населението на блока, тъй като курсът на лечение изисква две дози.

Забавянето ще засили нарастваща тревожност сред европейските страни заради бавния старт на мащабните ваксинации. Опасенията се засилиха тази седмица, тъй като страните от ЕС затягат мерките за пътуванията в отговор на опасенията от разпространението на нови варианти на коронавируса, идентифицирани във Великобритания и в други страни.

По-рано този месец ЕС разкритикува решението на американския фармацевтичен гигант Pfizer да намали временно доставките на ваксината, разработена от него и германската биотехнологична компания BioNTech, за европейските страни. Pfizer настоява, че доставките ще бъдат компенсирани по-късно и този ход ще ѝ помогне да увеличи производството по-късно през годината.

Великобритания е единствената държава в Европа, която е одобрила медикамента. Очаква се САЩ да предоставят зелена светлина на ваксината през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
++100
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
"Забавянето ще засили нарастваща тревожност сред европейските страни заради бавния старт на мащабните ваксинации."като гледам ,май само правителствата се тревожат ... явно глобалистите им усукват топките ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още