IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойн - глобално приет децентрализиран актив за съхранение на стойност

Криптовалутата може да се конкурира със златото до 2024 г. по отношение на волатилността

11:12 | 24.01.21 г. 30
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Биткойн изглежда е напът да се превърне в глобално приет децентрализиран актив за съхранение на стойност. Волатилността на биткойн е висока в исторически план, но достигна рекордно ниско ниво спрямо златото и акциите през 2020 г. Биткойнът може да бъде еталон за присъща стойност в един свят, който става дигитален, пише Bloomberg Intelligence.

Волатилността е твърде висока

Волатилността е често посочван проблем на биткойн, но според Bloomberg Intelligence това е нормално за потенциално революционен актив. 

Развитието на биткойна е основната причина, поради която нестабилността на биткойните намалява под нивото си от около 37% през 2016 г. Не е известно колко ще се промени предлагането на злато през 2021 г. или през която и да е друга година в сравнение с биткойн, чийто добив е фиксиран на 900 монети на ден, докато спадне до 450 монети през 2024 г.

До следващия халвинг волатилността на биткойн може да съвпадне с тази на златото

Волатилността на биткойн обикновено се повишава, когато цените достигат рекордни стойности, което е част от поцеса на превръщане на криптовалутата в дигитална версия на златото и вероятно ще намали волатилността.

За дастигне до там биткойн може би ще трябва просто да продължава да прави, каквото и до сега: да поскъпва и да се развива. Би било наивно да не се очакват трудности по пътя на фона на новата технология, но докато човешкият напредък, електрификацията и дигитализацията не отстъпят, се очаква биткойн да се превърне в достоен заместител на златото в инвестиционното портфолио.

По-долната графика показва, че регресионната линия на 260-дневната волатилност на биткойн е напът да съвпадне с близо 20% за златото (към 20 януари) през 2024 г. Според Bloomberg Intelligence цената на криптовалутата ще е по-висока дотогава.

Биткойн за колекционери, не като кеш

Има нарастващ потенциал в използването на биткойн като актив за съхранение на стойност, който е лесен за транспортиране и може да се разменя с ясни по всяко време ликвидност и прозрачност.

Приближавайки до 90% от цялата предлагане ма биткойн, криптоактивът може да се разглежда по-скоро като колекционерски с възможност за поскъпване. 

Изключвайки някои непредвидени последици с технологията, цените би трябвало да продължават да се покачват заради нарастващата употреба на биткойн и свързаното с нея търсене.

Още четете в bloombergtv.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 3 rate down comment 4
kane
преди 3 години
В момента губя, защото първите ми покупки бяха на около $20 000, но влизах с малко за да пробвам. Най много купувах около $40 000. И в момента съм на нереализирана загуба. Цената падна, но не мога да копирам повече защото вкарах 6-7% в крипто вече, а бях решил да е макс 5%. По принцип се надявам да си прав, но ако трябва чакам години за да мога да си ползвам парите не е приятно. Така че се губи лесно и печели лесно.Болокосите лелки свалиха цените...но те са временни, а крипто ще е вечна. Така смятам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 2
Shadow1
преди 3 години
Прав си, рядко се появяват такива възможности ще бъде много жалко за тези които я пропуснат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 2
фиг.1
преди 3 години
Трябва да си безумно т.ъ.п, за да загубиш от биткойни. Просто чакаш поредният спад за да си напазаруваш евтино, а дори и да не успееш да уцелиш дъното, цената винаги се възстановява и надминава предишния си максимум. Това просто е машина за печелене на пари. Много жалко за тези, които не го схващат, но какво да правиш. Затова светът е пълен с неудачници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 3 години
псолютно си прав... в момента изобщо не се пише и не се рекламира биткоин на *** и пульо! Известен е само малка и елитна група инвеститори, които правят пачки ежеминутно! ... никой не е загубил, или поне не си е признал за това :) 100% лесна печалба! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 3 години
хахаха, така е... всички печелят от тия нули. Аз поне не познавам един дето да си е признал че е загубил от биткоини! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 3
Shadow1
преди 3 години
Аз съм роден готов, затова имам и биткойни и още други. Все пак едно нещо е подценено когато масовите хората го критикуват и му се смеят както се наблюдава тук в коментарите. Когато вече основните проблеми са решени и обикновените хора започнат да хвалят даденото нещо обикновено е време да търсиш следващото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 2
nikiangel
преди 3 години
Бъдете готови да изгубите всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Два пъти успях да спечеля добри пари от биткойни, бих купил и трети път, в случай че цената слезе достатъчно ниско. А ти колко си спечелил, умнико?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 4
studioaa
преди 3 години
Той 100% е купил биткойн или друга криптовалута се надява цената да се качи чрез pump & dump, че как иначе, и затова разтяга локуми наляво и надясно... Може и да му излезе късмета, но ако наистина вярва в собствените си локуми, той няма да продаде навреме и затова е обречен без значение колко ще струва 1 биткойн...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 3 години
хахаха, понже ти ги разбираш, що не си направиш един ланец от биткойн? Покажи статус
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още