IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойн - глобално приет децентрализиран актив за съхранение на стойност

Криптовалутата може да се конкурира със златото до 2024 г. по отношение на волатилността

11:12 | 24.01.21 г. 30
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Биткойн изглежда е напът да се превърне в глобално приет децентрализиран актив за съхранение на стойност. Волатилността на биткойн е висока в исторически план, но достигна рекордно ниско ниво спрямо златото и акциите през 2020 г. Биткойнът може да бъде еталон за присъща стойност в един свят, който става дигитален, пише Bloomberg Intelligence.

Волатилността е твърде висока

Волатилността е често посочван проблем на биткойн, но според Bloomberg Intelligence това е нормално за потенциално революционен актив. 

Развитието на биткойна е основната причина, поради която нестабилността на биткойните намалява под нивото си от около 37% през 2016 г. Не е известно колко ще се промени предлагането на злато през 2021 г. или през която и да е друга година в сравнение с биткойн, чийто добив е фиксиран на 900 монети на ден, докато спадне до 450 монети през 2024 г.

До следващия халвинг волатилността на биткойн може да съвпадне с тази на златото

Волатилността на биткойн обикновено се повишава, когато цените достигат рекордни стойности, което е част от поцеса на превръщане на криптовалутата в дигитална версия на златото и вероятно ще намали волатилността.

За дастигне до там биткойн може би ще трябва просто да продължава да прави, каквото и до сега: да поскъпва и да се развива. Би било наивно да не се очакват трудности по пътя на фона на новата технология, но докато човешкият напредък, електрификацията и дигитализацията не отстъпят, се очаква биткойн да се превърне в достоен заместител на златото в инвестиционното портфолио.

По-долната графика показва, че регресионната линия на 260-дневната волатилност на биткойн е напът да съвпадне с близо 20% за златото (към 20 януари) през 2024 г. Според Bloomberg Intelligence цената на криптовалутата ще е по-висока дотогава.

Биткойн за колекционери, не като кеш

Има нарастващ потенциал в използването на биткойн като актив за съхранение на стойност, който е лесен за транспортиране и може да се разменя с ясни по всяко време ликвидност и прозрачност.

Приближавайки до 90% от цялата предлагане ма биткойн, криптоактивът може да се разглежда по-скоро като колекционерски с възможност за поскъпване. 

Изключвайки някои непредвидени последици с технологията, цените би трябвало да продължават да се покачват заради нарастващата употреба на биткойн и свързаното с нея търсене.

Още четете в bloombergtv.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 5
фиг.1
преди 3 години
И какво общо имат другите криптовалути бе, Глупи? Те са съвсем различен пазар. Все едно да кажеш, че добивът на злато не е ограничен по никакъв начин, защото съществува и сребро, мед и други ценни метали. Просто спри да спориш за неща които не разбираш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 6
studioaa
преди 3 години
Количеството боткойн, което може да същестува не е ограничено по никакъв начин... Първо защото съществуват безкрайно количество други криптовалути, които имат същите свойства 1:1 като биткойн и биткойн миньорите винаги могат да добавят нови и нови хард-форкове, които да увеличават количеството биткойн практически до безкрайност...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Биткойн - глобално приет децентрализиран актив за съхранение на стойност =Биткойн - глобално рекламиран децентрализиран актив
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 5
фиг.1
преди 3 години
Виждам, че вече си си направил три акаунта, за да си даваш плюсове...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
фиг.1
преди 3 години
Волатилността е проблем в краткосрочен план, но в дългосрочен - каквито са повечето инвестиции, това действително е актив за съхраняване на стойност. Дори бих казал - за умножаване. Ограничените количества не са единственото му качество, но бих казал, че то е адски добро. А за всеки един актив на пазара може да се каже, че е имало времена, когато е бил спекулативен. Без да изключвам и златото. А който не е достатъчно спекулативен, такъв го прави ливъриджа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
studioaa
преди 3 години
За да стане това биткойн трябва да има някаква употреба освен за транзакции просто защото когато някои поиска да продаде биткой няма да има нито 1 купувач, който е готов да го купи на текущата цена защото никой не се нуждае от биткойн за нищо... Освен това биткойн трябва да консумира поне десетократно по-малко енергия за извършване на транзакции, които и сега да доста стъпи... Сегашния вариант на биткойн не става за нищо освен за спекула и пране на пари това е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
Satoshi Nakamoto
преди 3 години
Bitcoin can be considered as an IQ test for how intelligent you are. As with the regular IQ test most of you will fail. Still it is your choice how you look after your wealth. Everyone deserves his fate. Ignorance is a sin.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Whitestar
преди 3 години
Многократно в статията се споменава думата волатилност, което явно е направено в контраст със заглавието. Как ще изпълнява функция на съхранение стойността, след като поведението му на пазара е като на спекулативен актив? Нима дефицитът му е толкова голямо качество, нима няма много други активи, при това с много по-добри достойнства. За всеки специалист е ясно, че не ограничените количества са източник на стойността във времето. А и нарастването на стойността до такива стойности говори единствено за изкуствено генериран балон, на посредствено инвестиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
scott
преди 3 години
Последната спекула около биткойна много ме накефи!По Коледа прибраха парите на бълъците, чрез внимателна реклама-спекулация. Сега ми е гот, че койните са свръхконцентрирани и некои "големи" риби изпищеха, също. масата просто немаше кеш за участие и наклая най-големите риби изядоха големите. Теоритично, койна може да стане и 2 милиарда бройката. щото непрекъснота печатат пари, а той е математически ограничен "актив". Обаче, все едно напечатаха още койни като почнаха да го разделят или да прават нови криптовалути. И никога,никога,никога нема да стане голема цифра. Покачване-прибиране на свободен кеш, оставяне на бълъците с пръст в уста с един клик: това е целата роля на койна. И ДОБРЕ СИ Я ИЗПЪЛНЯВА. Имало некъв, дето въвел коноте на уолстрит. Да го видим сега, кака ше обяснява, че обещания ефект не е постигнат. Единия път е чрез рекламни стататии на блумбърг, това е ясно. Обаче, акулите не прощават празните обещания и изхвърлянията. А той ги върти с доста, ми се струва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още