IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важното от миналата седмица

ЕС продължава да изпитва затруднения с ваксинацията, Джо Байдън официално влезе в Белия дом

08:33 | 25.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протест в Москва срещу задържането и репресиите срещу опозиционера Алексей Навални. <em>Снимка:&nbsp;&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Протест в Москва срещу задържането и репресиите срещу опозиционера Алексей Навални. Снимка:  Andrey Rudakov/Bloomberg

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

България

Между 21 декември и 20 януари над 8100 фирми са кандидатствали за общо 115 млн. лв. субсидия за нереализиран оборот през Националната агенция по приходите (НАП). Това показва справка на данъчната агенция. Бюджетът по схемата е 156 млн. лв. и се осигурява от програма "Иновации и конкурентоспособност". Отпускането на средствата става в срок до 7 дни от получаването на одобрение. От данъчната агенция уверяват, че до 28 януари по сметките на дружествата ще постъпят над 30 млн. лв. Всеки кандидат може да види точния размер на безвъзмездната помощ в системата ИСУН.

Фитнесите и залите за извънкласни дейности отварят врати на 4 февруари, става ясно от изказвания на премиера Бойко Борисов и здравния министър Костадин Ангелов. През следващата седмица се очаква официалната заповед за продължаване на противоепидемичните мерки след 31 януари. Местата за спорт бяха затворени в края на ноември заедно със заведенията за хранене. Ресторантите обаче може да почакат до началото на април за разхлабване на част от мерките, поясни проф. Тодор Кантарджиев пред БНР. 

Електронно здравно досие бе представено във вторник от държавната фирма "Информационно обслужване" и министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. То ще е достъпно само за хора, които имат електронен подпис. Останалите могат да го получат при личния си лекар.

До края на януари НАП ще представи на бизнеса модел за т.нар. софтуерна фискализация на електронните магазини, съобщиха от приходната агенция. Идеята на този алтернативен начин за отчетност е да не се налага използването на касови апарати или фискални принтери. Софтуерната фискализация ще е доброволна и ще може да се използва само за онлайн продажби. Друга идея е някои офлайн бизнеси да може да издават електронни касови бележки вместо хартиени, като все още се обмисля при какви условия ще става това.

ЕС и еврозоната

На виртуална среща на върха правителствените ръководители на ЕС се съгласиха първоначално да поддържат отворени европейските вътрешни граници. В бъдеще обаче може да има по-строги специални разпоредби за отделни региони, които са особено силно засегнати от пандемията.

Междувременно Великобритания обяви, че новият вариант на COVID-19, който беше открит в Обединеното кралство, може да увеличи нивото на смъртност, въпреки че според него доказателствата показват, че двете ваксини, използвани в страната, имат ефект върху вируса. Учени обаче смятат, че въпросът дали новият щам е по-смъртоносен от оригиналния вариант остава открит, тъй като все още няма твърди доказателства за това. Англия и Шотландия обявиха нови ограничителни мерки на 4 януари, за да спрат разпространението на болестта.  

Засега Европейската централна банка няма да облекчава паричната си политика. Основният лихвен процент все още е 0%, депозитът за банките -0,5%. През декември ЕЦБ увеличи програмата си за закупуване на пандемични облигации (PEPP) с 500 милиарда евро до общо 1,85 трилиона евро и я удължи най-малко до края на март 2022 г. и обяви допълнителни намалени дългосрочни заеми за банки.

ЕК иска да удължи облекчаването на правилата за държавна помощ до края на годината. По този начин държавите от ЕС биха могли да продължат да подкрепят засегнатите компании с големи суми пари, без да нарушават правилата на ЕС за конкуренцията, пояснява ЕК.

Досегашният преговарящ за Brexit Мишел Барние ще действа като специален съветник на председателя на EK Урсула фон дер Лайен. Той трябва да съветва Фон дер Лайен по  прилагането на споразумението за излизане от Brexit и процеса на ратификация на споразумението за търговия и сътрудничество. Според съобщения в медиите приемането на търговското споразумение може да бъде отложено до април.

Федералното и провинциалните правителства на Германия решиха да удължат блокиранията до 14 февруари. Правилата за носене на защитни маски бяха затегнати. Освен това работодателите са длъжни да позволят на своите служители да работят от вкъщи, ако това е съвместимо с техните дейности. Новите наредби трябва да бъдат въведени в действие от отделните федерални провинции, въпреки че са възможни отклонения в образователния сектор например. Правителството също така обяви, че ще преразгледа така наречената мостова помощ III. Освен всичко друго, изискванията за дпстъп до нея трябва да бъдат опростени и да се увеличат максималните месечни суми за подпомагане на фирми и самостоятелно заети лица, както и първоначалните вноски.

Според предварителното заключение за бюджета федералното правителство е похарчило с около 65 млрд. евро по-малко от планираното през миналата година. Това се дължи главно на недостатъчното използване на средствата за борба с рецесията. От планираните 24 млрд. евро корпоративна помощ са били похарчени само 4,5 млрд. евро. 71 млрд. евро са били планирани за инвестиции, но 21 млрд. евро са останали. 10 млрд. евро по-малко са били изразходвани за мерки на пазара на труда.

Според различни съобщения в медиите федералното правителство ще намали значително икономическата си прогноза през тази седмица. През 2021 г. икономиката ще нарасне само с 3%. През октомври все още се предполагаха 4,4%.

Потребителските цени в Германия са нараснали с 0,5% през миналата година. Това е най-ниското увеличение на цените от 2009 г. Според Федералната статистическа служба една от причините за ниската инфлация е временното намаляване на ДДС през втората половина на годината.

Италианският премиер Джузепе Конте преживя два вота за доверието в Сената и долната камара. Това му позволи да предотврати нови избори и да се опита да намери ново парламентарно мнозинство. Управляващата коалиция се разпадна предишната седмица, когато партията Italia Viva на бившия премиер Матео Ренци обяви оттеглянето си.

Британската компания AstraZeneca уведоми представители на ЕС, че ще намали с 60% броя на дозите ваксина срещу коронавируса, които може да достави в първото тримесечие. Разглеждането на съвместната разработка с Оксфордския университет от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) е насрочено за  29 януари. Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис обяви, че ЕК иска да получи конкретен график за доставките, на базата на който страните да планират програмите си за ваксиниране. Въпреки че България е на опашката по ваксиниране в ЕС, според здравния министър Костадин Ангелов ваксинационният план нямало да бъде нарушен заради намалените доставка на AstraZeneca.

В над 60 града в Русия се проведоха протести в подкрепа за вкарания в ареста руски опозиционер Алексей Навални и срещу репресивните мерки на държавата. Според неправителствената организация ОВД-ИНФО има над 3450 арестувани. Властите обявиха предварително протестите за незаконни. Активисти пуснаха в социалните мрежи видеокадри, показващи как полицаи бият демонстранти и ги тикат в полицейски камионетки.  

На 25 януари в Брюксел се събират външните министри на страните от ЕС, като една от главните теми ще бъде арестът на Навални. Има вероятност да бъде обсъдено и налагането на мерки срещу хората, свързани с ареста на опозиционера и с отравянето му през лятото съгласно новия глобален санкционен режим на ЕС за нарушенията на човешките права.

Северна Америка

Веднага след встъпването си в длъжност новият президент на САЩ Джо Байдън подписа няколко наредби, с които преразгледа големи части от политиките на своя предшественик Доналд Тръмп. Наред с други неща Байдън инициира връщането на САЩ към Парижкото споразумение и Световната здравна организация (СЗО). 

В рамките на борбата срещу пандемията той нареди изискване за носене на маска на места, които са в юрисдикцията на федералното правителство. По отношение на миграционната политика президентът отмени забраната за влизане на хора от различни мюсюлмански страни, спря проекта за изграждане на стени на границата с Мексико и изпрати законопроект до Конгреса, за да даде шанс на хората без разрешение за пребиваване да останат в САЩ.

В изслушването си пред американския сенат номинираната за министър на финансите Джанет Йелън се обяви против целенасочено отслабване на обменния курс на долара. Тя щяла да предприеме действия и срещу съответните опити от други държави. Бившият президент Тръмп многократно призоваваше външната стойност на американската валута да бъде умишлено отслабена, за да укрепи американския износ.  Йелън също така посочи Китай като „най-важният стратегически конкурент“ на САЩ и обяви, че ще използва мащабни мерки за фискална политика за борба с последиците от коронакризата, някои от които трябва да бъдат финансирани с по-високи данъци за най-високо печелещите.

Йелън също така сигнализира, че администрацията на САЩ възнамерява да бъде по-ангажирана в международните преговори за реформи на данъчните права. Тя подкрепяла многостранните усилия за овладяване на изместването на печалбата и методите за намаляване на печалбата. В този контекст Йелън ще се стреми да разреши конфликтите около налагането на дигитални данъци.

Обвинението по импийчмънт срещу бившия президент Тръмп трябва да бъде внесено в Сената в понеделник. Преди седмици и половина Камарата на представителите инициира процедура по импийчмънт срещу Тръмп по обвинение в „подбуждане към бунт" заради щурма на Капитолия. Ако Сенатът признае Тръмп за виновен с мнозинство от две трети, той може да бъде изключен от възможните бъдещи политически постове.

Азия

Според официалните данни брутният вътрешен продукт на Китай е нараснал с 2,3% през 2020 г. като цяло. След спада заради коронавируса през първото тримесечие растежът отново се увеличава непрекъснато, последно до + 6.5% в сравнение със същия период на предходната година.

Японската централна банка засега остави своята парична политика непроменена. Управителят на централната банка Харухико Курода обаче подчерта, че през март ще бъде извършен преглед на стратегията на паричната политика, тъй като тя трябва да стане „по-ефективна и гъвкава“. Това се тълкува като индикация за по-нататъшно облекчаване.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още