IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителят на робота София планира масово производство

Хуманоидните роботи могат да ни помогнат да се решат проблеми като самотата, твърдят разработчиците

10:15 | 25.01.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Роботът София.<em> Снимка:&nbsp;Anthony Kwan/Bloomberg</em></p>

Роботът София. Снимка: Anthony Kwan/Bloomberg

„Социален робот като мен може да се грижи за болни или възрастни“, казва София, докато прави обиколка на своята лаборатория в Хонконг. „Мога да помогна с комуникацията, с терапията и социалното насърчаване, дори и в трудни ситуации“, казва тя.

Откакто беше представена през 2016 г., София, която е хуманоиден робот, стана особено популярна. Сега компанията, която стои зад нея, има нова идея – до края на годината да има масово производство, предава Ройтерс.

Hanson Robotics, която е базирана в Хонконг, твърди, че четири модела, включително София, ще започнат да излизат от заводите още през първата половина на 2021 г., точно когато анализатори прогнозират, че памдемията ще открие нови възможности за индустрията за роботи.

„Светът на Covid-19 ще се нуждае от все повече и повече автоматизация, за да опазва хората“, коментира основателят и главен изпълнителен директор на компанията Дейвид Хенсън, обграден от роботски глави в лабораторията си.

Хенсън вярва, че роботските решения на проблемите с пандемията не са ограничени само до здравеопазване, а могат да съдействат на клиентите в индустрии като авиационната и търговията на дребно.

„Роботите София и Хенсън са уникални по това, че приличат толкова на хора“, допълва той. „Това може да бъде особено полезно в тези времена, в които хората са ужасно самотни и социално изолирани“, казва изпълнителният директор.

Хенсън твърди, че целта му е да продаде „стотици“ роботи през 2021 г. – както големи, така и малки, но не разкрива точни бройки.

Професорът по социална роботика Йохан Хорн, чиито изследвания включват работата със София, твърди, че макар технологията да е все още млада, пандемията може да ускори засилването на връзката между хората и роботите.

„Мога да предположа, че пандемията всъщност ще ни помогне да вкараме роботите по-рано на пазара, защото хората започват да осъзнават, че няма друг начин“, коментира Хорн, който работи за Политехническия университет в Хонконг.

Тази година Hanson Robotics ще пусне робот, наречен Грейс, който е разработен за здравния сектор.

Продукти от други големи играчи в индустрията също помагат в битката с пандемията. Роботът Pepper на SoftBank беше програмиран така, че да засича хора, които не носят маски. В Китай компанията за роботика CloudMinds помогна за създаването на полева, управлявана от роботи, болница по време на избухването на епидемията в Ухан.

Потреблението на роботи растеше още преди пандемията. Според доклад на Международната федерация по роботика международните продажби на роботи за професионални услуги вече бяха скочили с 32% до 11,2 млрд. долара между 2018 и 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
По лицето определено може още да се поработи. Между другото, можехте да напишете името на робота на английски, че реших, че ние го правим и се притесних малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
И не сме ги продали, а са ни ги върнали :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
IQ96
преди 3 години
Чета: производителят на роботи София и подсъзнателно съм сложил едно в пред София и си викам: Брей; ама то било не компютри, а компоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още