IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитският суверенен фонд преговаря с Lucid за изграждане на завод в кралството

Американският стартъп може да построи фабрика за електромобили край саудитския град Джеда

12:06 | 25.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Caitlin O&#39;Hara/Bloomberg</em></p>

Снимка: Caitlin O'Hara/Bloomberg

Американският автомобилен концерн Lucid Motors Inc. води преговори със суверенния фонд на Саудитска Арабия за изграждане на фабрика за електрически превозни средства в кралството, съобщава Financial Times, позовавайки се на интервю с управителя на фонда Ясир Ал Румайян.

Bloomberg съобщи по-рано този месец, че Lucid води преговори с Фонда за публични инвестиции (PIF) за изграждане на завод в близост до град Джеда край Червено море. 

Компанията е набрала над 1 млрд. долара от PIF през 2018 г., като инвестицията е свързана именно с плановете за изграждане на фабрика на територията на Саудитска Арабия.

Фондът се стреми да привлече чуждестранни компании, които да започнат производствена дейност в страната, като неговото ръководство преговаря с редица дружества от здравния сектор, споделя Ал Румайян, без да дава подробности.

Инвестиционната структура води дискусии с „много компании“, подкрепени от Vision Fund на японската корпорация SoftBank, изтъква още той.

„Следващата стъпка е да продължим напред и да ги привлечем в Кралството“, посочва Ал Румайян.

Очаква се експозицията на PIF спрямо международните компании да се свие до около 20% през следващите пет години от близо 30% в момента.

Според Ал Румайян Кралството може да листне допълнителен брой акции на петролния концерн Saudi Aramco.

Фондът ще се нуждае от допълнителни инжекции кеш от правителството, което може да се случи само когато резервите на централната банка бъдат попълнени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още