IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бавното ваксиниране кара и икономическото възстановяване да изостава

Макар че световният икономически растеж все още е напът да се възстанови бързо от рецесията, ще е нужно повече време и може да не е толкова силен

13:29 | 25.01.21 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Световната икономика преживява по-трудно от очакваното начало на 2021 г. на фона на продължаващото увеличение на новите случаи на заразени с коронавирус и по-бавните темпове на ваксиниране, посочва Bloomberg в свой материал.

Макар че световният икономически растеж все още е напът да се възстанови бързо от рецесията в даден момент, ще е нужно повече време и той може да не е толкова силен, както се очакваше. Световната банка по-рано този месец вече сви прогнозата си до 4% през 2021 г., а Международният валутен фонд ще представи ревизираните си очаквания по-късно тази седмица.

Двойна рецесия вече се очаква в Япония, еврозоната и Великобритания заради новата порция ограничения за борба с вируса. Рекордният брой случаи в САЩ тежи на търговията на дребно. Това накара и новата администрация на президента Джо Байдън да предложи нови 1,9 трлн. долара фискални стимули.

Само Китай успя да постигне V-образно възстановяване, след като ограничи вируса отрано. Но дори и там потребителите остават притеснени заради новите ограничения заради разпространението на заразата.

Индикаторите с висока честота, проследявани от Bloomberg Economics, показват притеснително начало на годината, като развитите икономики започват на по-слаба основа, а развиващите се се разминават.

„Това е отражение на мъчната истина, че преди масовото разпространение на ваксина завръщането към нормалността е малко вероятно“, казва Том Орлик, главен икономист на Bloomberg Economics.

Мрачните прогнози са факт въпреки фискалната подкрепа на обща стойност 12 трлн. долара и трилионите в помощ от централните банки, които така и не можаха да бетонират възстановяването.

Но дори и икономическите прогнози да са се влошили с напредването на 2021 г., подемът на финансовите пазари продължава заради оптимизма, че правителствените стимули и ваксинирането ще доведат до възстановяване. Миналата седмица донесе и нови рекорди на международните пазари.

Последна актуализация: 14:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
"***" ... баш па некой с липсващи синапси м/у невроните да го напише ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Бавното ваксиниране кара и икономическото възстановяване да изостава ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още