IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК обвърза парите за възстановяване от пандемията с равенството и социалните права

В националните планове ще се разяснява как страните членки ще допринесат за спазването на Европейския стълб на социалните права

14:52 | 25.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) обвързва парите за възстановяване от специалния фонд на Европейския съюз (ЕС) с равенството и принципите на Европейския стълб за социални права, става ясно от съобщение на ЕК, изпратено до медиите.

Днес Комисията е направила някои промени в насоките за плановете за възстановяване и устойчивост на държавите членки, на базата на които ще се отпускат средства от механизма за възстановяване на ЕС.

Актуализираните насоки отразяват факта, че обхватът на Механизма за възстановяване и устойчивост е структуриран около шест стълба: Екологичен преход; Цифрова трансформация; Интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж и работни места; Социално и териториално сближаване; Здраве и устойчивост; Политики за следващото поколение, децата и младите хора, включително образование и умения, посочва се в съобщението.

В плановете си страните членки ще разясняват как допринасят за равенството и принципите на Европейския стълб на социалните права. Страните ще трябва да обобщят и процеса на консултации на национално равнище, както и ще въведат система за контрол и одит, за да се гарантира, че финансовите интереси на Съюза са защитени.

Отделно се иска държавите членки да докажат, че техните предложени планове допринасят с най-малко 37% от общия размер на отпуснатите средства по плана за целта в областта на климата и с 20% за цифровия преход.

ЕК сключи политическо спорезумение за механизма за възстановяване със Съвета на ЕС през декември 2020 г. Предвижда се да бъдат предоставени 672,5 млрд. евро под формата на заеми и безвъзмездни средства в подкрепа на реформите и инвестициите, предприети от държавите членки. Механизмът ще играе решаваща роля за смекчаване на икономическото и социалното въздействие на пандемията и за постигането на по-устойчиви икономики и общества, посочват от ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още