IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската Merck се отказва от разработването на ваксини срещу Covid-19

И двата препарата изостават от резултатите на конкурентите

15:06 | 25.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Daniel Acker/Bloomberg</em></p>

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Американската фармацевтична компания Merck & Co. преустановява дейността по разработването на двете си експериментални ваксини срещу Covid-19, след като данните от ранните проучвания показват, че те не са успели да генерират имунен отговор, сравним с този на естественото заразяване или съществуващите ваксини.

Американският гигант, който разполага с дълга история за успешно разработване на ваксини, бе предприел различна стратегия от тази на конкурентите Pfizer Inc., Moderna Inc. и Johnson & Johnson, използвайки по-традиционен подход за фокусиране върху ваксини, базирани на отслабени вируси. Едната, наречена V590, е заимствала технология от ваксина срещу Ебола на Merck, а другата, V591, е базирана на ваксина срещу морбили, използвана в Европа. 

И V590, и V591 изостанаха в надпреварата за разработване на ваксини. Merck завърши набирането на първите участници за проучвания за безопасност на ранен етап в края на 2020 г., когато по-напредналите конкуренти Pfizer и Moderna се готвеха да докладват данни от последния етап за ефективността на своите ваксини. Merck получи междинни резултати от своите изпитания този месец.

Резултатите бяха „разочароващи и малко изненадващи“, казва Ник Картсонис, старши вицепрезидент по клиничните изследвания за инфекциозни болести и ваксини в Merck Research Laboratories. И двете ваксини генерират по-малко неутрализиращи антитела за спиране на заразата, отколкото другите ваксини срещу Covid-19, и произвеждат по-ниски имунни отговори в сравнение с хората, които са развили имунен отговор по естествен път.

„Не разполагаме с нужното, за да можем да продължим напред“, каза Картсонис в интервю за Bloomberg. След като e оценило данните, висшето ръководство на Merck е решило да прекрати програмите и да насочи ресурсите към усилията на компанията за разработване на лекарства срещу Covid-19.

Акциите на компания се обезцениха с 0,8% в предборсовата сесия в САЩ в понеделник. Те са загубили 9,7% от стойността си за последните 12 месеца до края на петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още