IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сейшелите приветстват всички ваксинирани туристи, но не всички искат да отидат

Въпреки кампанията за ваксинация в страната остават няколко важни въпроса

21:15 | 25.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Този месец Сейшелите стана първата страна, която приветства ваксинирани туристи от цял свят, с което предизвика вълнение сред пътуващите зад граница. Но има причини, поради които някои пътуващи, дори и ваксинираните такива, може да не искат да отидат, пише CNBC.

Внезапен скок на случаите

През 2020 г. Сейшелските острови отчетоха нисък брой заразени с Covid-19. С изключение на малък скок през юни, красивата страна в Индийския океан обичайно обявяваше по нула случая в повечето дни на миналата година.

След това дойде Коледа.

От 28 декември Сейшелите започнаха да записват двуцифрен брой нови случаи на ден. Към днешна дата страната е обявила, че има 1033 случая на Covid-19 и три жертви на вируса. Тази бройка все още е сравнително ниска за една страна с близо 100 хил. души. За сравнение САЩ съобщават за близо 7500 случая на 100 хил. жители към 24 януари.

Но над половината от заразените на Сейшелските острови, или над 500 случая, са регистрирани през последните две седмици. За разлика от предишни случаи, които преди всичко бяха сред чуждестранните моряци и посетители, сега вирусът се разпространява сред местното население.

Въпреки новите ограничителни мерки, включително затваряне на бизнеси и рестрикции за пътувания в края на декември, случаите в архипелага от 115 острова продължиха да растат.

На 14 януари страната обяви, че отваря границите си за ваксинирани чужденци от целия свят. Решението влезе в сила веднага, а новата политика не изисква онези, които са се ваксинирали, да имат карантина или да си правят тест за Covid-19 при пристигане.

На 22 януари бяха регистрирани 210 случая – нов дневен връх.

От CNBC не са успели да се свържат с туристическите власти на Сейшелите за коментар.

Разчитане на стадния имунитет

Правителството на страната също така обяви, че всеки, който има негативен резултат за Covid-19, ваксиниран или не, ще може да влезе в страната от средата на март. Решението е базирано на вярването, че Сейшелите ще ваксинират близо 75% от възрастното си население до този момент.

Този месец островната държава започна ваксинация на здравните работници, журналистите и политическите лидери, включително и на президента. Тя иска да е първата страна в света, която да използва ваксинацията за „постигане на стаден имунитет“, сочи прессъобщение от местното министерство на туризма.

Потенциални проблеми с ваксините

Очаква се ваксините до голяма степен да помогнат за рестартирането на международните пътувания през тази година, но има въпроси без отговор, които могат да направят разчитането на ваксините проблемно.

Изследвания показват, че част от ваксините са ефективни за предотвратяване на тежкото протичане на заболяването, но не е ясно дали могат да попречат на разпространението на коронавируса. Това означава, че ваксинираните пътници може да не са сериозно болни, но все пак могат да заразят останалите.

Отделно от това ефективността на ваксините може да варира. Отделни проучвания на една от ваксините, разработена в Китай, показва много смесени данни, разкриха този месец властите в Бразилия.

Сейшелите планират да използват ваксината на Moderna, но използваните досега дози са дело на звено на китайския конгломерат Sinopharm.

Въпреки че е одобрена за използване в Обединените арабски емирства и Бахрейн, някои имунолози изразиха притеснения за липсата на информация за резултатите от клиничните проучвания на ваксината.

Същевременно не всички на Сейшелите ще могат да се ваксинират веднага. Според местното здравно министерство хората, които са под 18-годишна възраст, бременните и кърмещите, или онези, които имат история с тежки алергии, хронични състояния и автоимунни заболявания, не трябва да получават от ваксината на Sinopharm.

Очаква се Сейшелите да получат стотици хиляди ваксини от дарения от частни инвеститори или от държави, в рамките на т.нар. “ваксинационна дипломация“. Обединените арабски емирства дариха 50 хил. дози от ваксината на Sinopharm миналия месец. Индия даде 50 хил. дози от своята Covishield ваксина според Hindustan Times.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още