IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Димитров: Във всички питейно-битови язовири има вода поне за една година

Във Варненското езеро има екологична катастрофа, заяви министърът на околната среда

11:48 | 26.01.21 г. 1
<p>
	Язовир Камчия. <em>Снимка: Архив БГНЕС</em></p>

Язовир Камчия. Снимка: Архив БГНЕС

Във всички язовири за питейно-битови нужди има вода за поне една година, в "Искър" - за три години. Това обяви по БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Той посочи, че язовирите се поддържат на по-ниски нива, за да не преливат при интензивни валежи.

Димитров обаче е на мнение, че има проблем със земеделските язовири, които „традиционно са празни“, но не и с енергийните водоизточници.

Той е категоричен, че във Варненското езеро има екологична катастрофа и обвини за това директора на ВиК-Варна, който десет дни е крил информацията за спукана тръба на пречиствателната станция. За новия проблем се разбра вчера, след като пресцентърът на община Варна съобщи за спуканата тръба, но не уточни какво е количеството на токсични фекални води, които отново са започнали да се изливат в езерото.

"Не може да знаеш, че водата от един цял квартал се излива в морето и не отива в пречиствателната станция, и десет дни да го криеш. Всичко това са отпадни води. Не е уведомен нито министърът на регионалното развитие, нито екоминистерството. Докога за екологични катастрофи ще ни информират толкова късно", риторично попита Димитров.

Екоминистърът напомни, че миналата година там се направи ремонт, но заяви, че не е сигурен дали е завършен.

Димитров съобщи още, че на правителственото заседание утре ще представи данни за незаконните сметища.

„Държавата даде три пъти пари за сметищата. Първо имаше местни сметища, за които държавата и Европа дадоха пари, за да бъдат закрити - шест от тях не са закрити, за което ще получим огромни санкции“, коментира екоминистърът. Той подчерта, че 106 кметове са се справили с проблема, но шест са се забавили.

„Всички знаят, че отпадъците в река Искър дойдоха от София. Няма как да са от извънземните“, коментира още Емил Димитров.

Екоминистърът е категоричен, че в България вече не се внасят несепарирани отпадъци.

„Към днешна дата само три завода обработват RDF отпадъци и се стремим да накараме общините да ги сепарират и да ги изпращат в тези заводи. Има един в Сливен. Ние не наблюдаваме всеки ден коя фирма какви отпадъци внася. Ние знаем колко отпадъци идват. Те се смесват с нашите, за да станат калорични и да се изгарят. Искаме обаче и комините да поставим под контрол. Към днешна дата няма ТЕЦ, с изключение на Сливен, който да обработва RDF“, информира Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
grainis
преди 3 години
Вместо строителство на язовири, помпени станции, тръбопроводи и прочее, парите могат да се инвестират в Инсталации за Добив на Вода от Въздуха, на база Технологията на Масачузетския Технологичен Институт -https://news.mit.edu/2017/MOF-device-harvests-fresh-water-from-air-0414или на много по-авангардната и икономична технология на Грейнис ООД за неограничен, масов и евтин добив на вода чрез Атмосферен Крио-Конденз, захранван през деня със Соларни Панели и/или денонощно, нон-стоп, със SOH Gas Генератор - който може да се ползва и за ел. захранване на големи Помпи за Подземни Води (които в България са с 50% повече от надземните) - https://desert.alle.bg .Такива инсталации могат да бъдат разположени близо до големи Консуматори - Заводи, Ферми, Градове, Села, и да произвеждат неограничени количества 100% чиста питейна вода за домакинствата, промишлеността и фермерството.Язовирите и прочее примитивна и тромава инфраструктура е крайно време да останат в миналото.Омръзна ми да слушам за водни кризи тук и там, и да се молим постоянно на дядо боже за дъжд.Много се писа и за негативния ефект на огромните изкуствени езера върху местния микроклимат и биоразнообразие.Навсякъде по Земята, дори над най-сухите пустини, има около 4% Водни Пари във въздуха. Има и колкото искате Технологии за превръщането на тия изпарения в чиста Течна Вода за пиене и поливане.Да не говорим за превръщането им в Горива, Храни, Материали -https://vertikalna-ferma.alle.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още